torsdag 23 december 2010

God jul och Gott nytt år!

Nu tar vi juluppehåll på bloggen! Men biblioteket är öppet under mellandagarna och nya böcker finns det alltid att låna!

Jonas Thente skrev så här i sin krönika i måndagens DN:
"Det är enkelt. Fly in från ruschen, till ditt lokala folkbibliotek. Grabba tag i en riktig bibliotekarie och be henne eller honom: ”Snälla, ta mig i väg långt härifrån.” Och bibliotekarien kommer att nicka, sänka rösten och be dig följa med in i paradiset mellan hyllorna medan snöröken virvlar runt därute."

Vinter i P1

Förra julen lyssnade jag på Vinter i P1 som sändes mellan jul och nyår. Konceptet för programmet är detsamma som för Sommar. Tio personer var vintervärdar och berättade om sig själv och spelade sin favoritmusik under en och en halv timme. Särskilt minns jag Alexandra Coelho Ahndorils program, där hon pratade om sin uppväxt.

I år sänder Sveriges Radio Vinter i P1 för tredje året i rad med start på juldagen. Varje dag fram till den 2 januari delar nio vintervärdar med sig av sina tankar. Fem av värdarna är författare och deras böcker hittar du på biblioteket.
Sändningstider: P1 klockan 13.00 med repris 22.05. Finns för efterlyssning och nerladdning på http://www.sr.se/

Här är hela listan över vintervärdarna
  • 25 december 2010 Håkan Nesser - författare
  • 26 december 2010 CajsaStina Åkerström - sångerska, låtskrivare, författare och arkeolog
  • 27 december 2010 K-G (Karl-Gösta) Bergström - journalist
  • 28 december 2010 Lotta Gray - vimmeljournalist och bloggare
  • 29 december 2010 Staffan Olsson - förbundskapten för herrhandbollslandslaget
  • 30 december 2010 Lena Sundström - journalist och författare
  • 31 december 2010 Anders Jansson - skådespelare och manusförfattare
  • 1 januari 2011 Patricia Tudor-Sandahl - författare, psykolog och psykoterapeut
  • 2 januari 2011 Henrik Ekman - biolog, vetenskapsjournalist, författare och fotograf

onsdag 22 december 2010

Hedda på grönbete

Hedda på grönbete är en bok om en tjej i förskoleåldern. Författaren heter Ann-Christine Magnusson.
Fröken tycker att Hedda är slarvig och babblar för mycket. Hon borde lugna ner sig. Hedda fattar inte vad fröken pratar om. Hon tycker bara att livet kan vara så fantastiskt roligt så det spritter i henne och då är det svårt att sitta stilla. Då vill hon bara fara runt som en raket.
Nu ska Heddas klass åka på utflykt till en bondgård. Åh, vad roligt det ska bli! När de kommer fram äter Hedda upp sin matsäck först av alla. Hon bestämmer sig för att gå en promenad och då får hon syn på en häst …

Hedda är en tjej full av energi som inte går att tygla. Hon har också en livlig fantasi. Barn i 5-6-årsåldern kan känna igen sig i situationen som målas upp då Hedda leker hund på samlingen. Heddas känslor skildras fint och man förstår hur ledsen hon blir när fröken är arg på henne. Boken har bra slut som går att diskutera med barnen.
Det finns två andra böcker om Hedda, Hedda hela dan (småbarnsbok) och Hedda i det blå (kapitelbok).

Finns boken inne? Klicka här!

måndag 20 december 2010

Miraklet i Lourdes

Finns det mirakel?
Den frågan ställs i den franska filmen Miraklet i Lourdes.
MS-sjuka Christine är rullstolsburen och lever ensam och utan kontakt med jämnåriga. För att bryta ensamheten ger hon sig av på kulturella och religiösa gruppresor. Hon har anmält sig till en pilgrimsresa till staden Lourdes där mirakel sägs ske med kroniskt sjuka människor som dricker av vattnet i en helig källa. Christine är inte särskilt religiös och har inga förväntningar. Men en morgon vaknar hon, stiger upp ur rullstolen och känner sig botad.
Plötsligt blir Christine intressant för omgivningen och hennes isolering är äntligen bruten. Men miraklet tillfredsställer varken katolska kyrkan eller dess kritiker. Varför skulle just hon bli botad och inte jag? undrar man avundsjukt.
Miraklet i Lourdes är en film om människors längtan efter små och stora mirakel. I Lourdes blomstrar en business med försäljning av ljus och katolskt krimskrams. Man förstår att regissören Jessica Hausner är skeptisk till detta och utnyttjandet av människors tro. Christine spelas av Sylvie Testud som uttrycker alla känslor med hjälp av sitt ansikte. Christine önskar sig bara att få leva ett normalt liv. Hon ser längtansfullt på de unga sköterskorna och vakterna som flörtar med varandra.
Är hennes tillfrisknande ett mirakel eller är det något annat? Vare sig du är intresserad av religion eller inte så finns mycket att hämta i Miraklet i Lourdes.
DVD, 1 timme, 39 minuter lång. Barntillåten.

Finns filmen att låna? Klicka här!

fredag 17 december 2010

"Niceville" av Kathryn Stockett

I "Niceville" förflyttas vi läsare till staden Jackson, Missisippi under tidigt 60-tal.
Det amerikanska samhället är kraftigt segregerat, och det visar sig allra tydligast i södern. Här lever den svarta och vita befolkningen sida vid sida, men deras liv och förutsättningar ser helt olika ut.
Den unga vita kvinnan Skeeter har precis avslutat sin collegeutbildning och återvänt till hemstaden Jackson. Familj och vänner förväntar sig att hon nu skall lägga sin utbildning åt sidan, och istället hitta en lämplig make att bilda familj med. Skeeter drömmer om att bli författare. Hon har blivit allt mer medveten om orättvisorna i rasåtskillnadspolitiken, och hon bestämmer sig för att kämpa emot den. På sitt sätt.
Hon skriver anonymt en bok där svarta hembiträden får berätta sina historier. De får möjlighet att återge den osminkade sanningen om hur det är att arbeta i vitas hushåll.
Boken kommer till under stort hemlighetsmakeri, eftersom det är ett livsfarligt projekt att delta i för alla inblandade. Historierna som berättas är fulla av kränkningar och elakheter, men här finns också exempel på hembiträden som blivit som en del av den vita familjen.

"Niceville" är en underbar roman som verkligen berör! Den är engagerande och lätttillgänglig, de 478 sidorna till trots! Den lyckas ge en nyanserad bild av de svartas situation innan medborgarrättsrörelsens genombrott i sextiotalets början. Jag blir också rörd av att läsa om dessa starka kvinnor, som trots svårigheter, håller ihop och behåller sin värdighet.

Jag rekommenderar er varmt att läsa "Niceville" nu under julledigheten. Det är en härlig bok att försjunka i när man verkligen har tid att läsa.

Titta här om boken finnas att låna:

Årets svenska kokbok!

Det naturliga köket har blivit utsedd till Årets bästa kokbok alla kategorier av Måltidsakademien. Den är skriven av Mathias Dahlgren, den ende svensk stjärnkock vunnit guld i Bocuse d'Or, kockarnas individuella VM. Dahlgren driver två restauranger på Grand Hôtel i Stockholm som har fått två respektive en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.
Det naturliga köket är en riktig tegelsten, 500 sidor och 2,1 kg tung. Den är vackert formgiven och innehåller många underbara fotografier på miljöer och maträtter.
Det naturliga köket är så mycket mera än bara en kokbok. Den vänder till alla som är intresserade av hur det fungerar på Dahlgrens restauranger. Här presenteras Mathias Dahlgrens matideologi och filosofi om krogen som en mötesplats, en plats för upplevelser, gemenskap, äventyr och njutning. Han delar med sig av sina recept och man får veta vad han tycker om bland annat vinnördar.
Recepten är dock inte anpassade för hemmabruk. Däremot kan man göra en del av en rätt och man kan också få inspiration till sin egen matlagning.

Finns boken inne?Klicka här!

tisdag 14 december 2010

Jultidningar!

Vill du få inspiration till ny julmat eller få idéer till vad du ska köpa för julklappar? Kanske hitta nya dekorationer till julgranen?
Ta en titt i någon av våra tidskrifter! Många av dem har den kommande julhelgen som tema för sina decembernummer.
I Antik och auktion får du tips på julklappar som man kan hitta i antikaffärerna. Det är alltifrån vackra gamla glas med tomtar till tjusiga vintage-kläder.

Allt om mat och Laga lätt innehåller båda massor av läckra recept på julmat. Här finns allt från glöggfest till nyårsmeny. Allt om mat är den klassiska tidskriften om mat och vindrycker som har funnits sedan 1970. Laga lätt är tidskriften för matälskaren i tidsnöd, som vill ha snabba, lättlagade recept som också är kaloriberäknade.

ICAKurien är en veckotidning som har funnits i många år, den utkom första gången 1942. Den sägs vara Sveriges mest lästa veckortidning och har under åren sett ut på olika sätt. Här skriver man om recept på mat och kakor, julblommor och ger både inspiration och handfasta råd.

För den som vill hålla vikten och ändå äta gott, kan det vara en idé att titta i tidskriften Må Bra, som utlovar håll vikten-garanti på sina julrecept! Du får också tips på hur du kan hålla dig pigg och frisk hela vintern!

Hus & Hem ger inredningstips och visar hur du kan få det mysigt till jul i hemmet.

Alla dessa tidskrifter finns på biblioteket! Du kan låna hem äldre nummer, det senaste numret får du titta i på plats.

måndag 13 december 2010

Dejliga Danmark!

Har du börjat fundera på vad du ska göra på semestern?
Dejliga Danmark är en bok med tips för den som planerar en resa till Danmark. Den är ett bra komplement till vanliga resehandböcker. Författaren Ewa Svensson är journalist och har bott i Danmark i mer än 20 år. "Danmark är så mycket mer än öl och röde pölser, Tivoli och Den lille havefrue", skriver hon i baksidestexten.
I boken berättar Ewa Svensson om Danmark och hur det är att leva där. Hon ger exempel på vad som förenar och vad som skiljer Danmark och Sverige. Första delen av boken innehåller en kort genomgång av landets historia och kulturliv med kända namn som H.C. Andersen, Lars von Trier och Arne Jacobsen. I andra delen av boken tar Ewa Nilsson oss med runt i Danmark, från Själland till Skagen. Ett kapitel ägnas åt Köpenhamn.
Dejliga Danmark är inspirerande läsning för den som är intresserad av landet. Om man vill ha kartor och adresser till sevärdheter får man gå vidare och titta i en vanlig reseguide.

Finns boken inne? Klicka här!

torsdag 9 december 2010

Svinalängorna

Svinalängorna är en roman som jag vill rekommendera! Den kom 2006 och är nu högaktuell igen när filmen med samma namn har premiär. Om du inte redan har läst den, kom och låna!

Svinalängorna är skriven av Susanna Alakoski och handlar om Leena som växer upp med sina alkoholiserade föräldrar i Ystad på 70-talet. Föräldrarna har flyttat dit från Finland och familjen bor i ett område med många invandrare och låginkomsttagare. Bostadsområdet har av ortsbefolkningen fått öknamnet Svinalängorna.
Familjen kommer från fattiga omständigheter och för dem är den nybyggda trerummaren höjden av lyx. Allt ser så bra ut i början men föräldrarnas alkoholmissbruk tilltar och livet blir svårt för Leena och hennes lillebror. För många av barnen i området ser tillvaron ut på liknande sätt.
Svinalängorna är gripande berättelse om barns utsatthet. Man önskar att inga barn eller föräldrar skulle ha det så här. Men det är också en stark historia om överlevnad. Leena har en framtid, trots att det ser mörkt ut.

Finns boken inne? Klicka här!

måndag 6 december 2010

Klassiker!

I lördags var jag på en digital teaterföreställning, när Den girige av Molière visades på Folkan i Arboga. Den sändes live från Dramatens Lilla scen i Stockholm. Johan Rabaeus spelade huvudrollen som den girige Harpagon.
Vad gör ett verk till en klassiker? Och vad är det som gör att en klassiker lever vidare genom århundradena? Det måste finnas något i den som berör oss oavsett vilken tid vi lever i.
Den girige skrevs på 1600-talet och handlar om en man vars kärlek till pengar är större än hans kärlek till sina barn. Pjäsen slutar med att han sitter ensam med en kista med pengar. Det ger oss något att tänka på idag, när girigheten verkar ha blivit en dygd bland många med makt och pengar.

På biblioteket har vi många av världsdramatikens klassiker. Här hittar du verk av de stora dramatikerna som Molière och Shakespeare. Många av pjäserna finns i olika samlingsverk som Världsdramatik band 1-4.

torsdag 2 december 2010

2010 års bästa kriminalromaner!

Svenska Deckarakademin har utsett 2010 års bästa kriminalromaner.
Leif GW Perssons deckare Den döende detektiven blev årets bästa svenska kriminalroman. Motiveringen lyder: ”En angelägen diskussion om brott och straff, samt ett ömsint porträtt av en döende detektiv”.
Handlingen är denna: Den tidigare chefen för Rikskriminalen, Lars Martin Johansson, är nu pensionär. När han en dag åker in till Stockholm från landet, drabbas han av en blodpropp i hjärnan och vaknar upp på intensiven. Här hinner hans gamla liv ifatt honom när läkaren berättar en hemsk historia om ett 25 år gammalt ouppklarat mord på en flicka.
Finns boken inne? Klicka här!

Övriga nominerade var:



Devil´s Peak (”Devil’s Peak”) av Deon Meyer utsågs till 2010 års bästa till svenska översatta kriminalroman. Översättning av Mia Gahne. "Ett sydafrikanskt hämnddrama, vasst och genomträngande som en assegaj."
I romanens centrum finns tre personer: Christine van Rooyen, en ung afrikanderkvinna som hamnar i prostitution, Tobela Mpayipheli, tidigare ANC-soldat och Benny Griessel, alkoholiserad polis. Tobela försöker avlägsna sig från sitt tidigare liv. Men när hans adoptivson mördas under ett rån blir Tobela en hämnare.
Finns boken inne? Klicka här!



Övriga nominerade var:
Läs mer på Svenska Deckarakademins webbsida!

onsdag 1 december 2010

1 december. Julkalendern börjar!

I dag började den efterlängtade julkalendern på SVT. Klockan 18.45 satte vi oss, jag och sonen, framför tv:n för att titta.

Hotell Gyllene Knorren
är 2010 års julkalender i SVT. Den handlar om familjen Rantanen som köper ett gammalt hotell i Östra Glesbygden. De har tröttnat på det stressiga storstadslivet och satsar allt på en ny tillvaro på landet. Vad de inte vet är att hotellet, som heter Hotell Gyllene Knorren, är dödsdömt. En ny väg ska byggas och då hamnar hotellet vid sidan av. Inga gäster kommer att hitta dit.
Vad ska familjen Rantanen göra för att klara av detta? Vad är det som knorrar i buskarna, och vad är det för konstigt med rum nummer 13?
Julkalendern Hotell Gyllene Knorren bygger på Måns Gahrtons och Johan Unenges böcker om familjen Rantanen. De passar för barn från ca 7 år.
Klicka här för att se en lista över alla böckerna i serien!

tisdag 30 november 2010

Igelkottens elegans

Igelkottens elegans blev en jättesuccé när kom ut i Frankrike. Författaren heter Muriel Barbery och är lärare i filosofi. Boken har även filmatiserats.
Igelkottens elegans är en må bra-roman som handlar om vänskapen mellan tre udda personer i ett hus i Paris.
Renée Michel är en vresig portvakterska i en fastighet i ett av Paris välbärgade kvarter. Hon lever ett diskret liv och ingen i huset anar att den lågutbildade och fula kvinnan älskar konst, musik, filosofi och litteratur. Tolvåriga Paloma Josse är brådmogen och överbegåvad och försöker förgäves smälta in bland sina jämnåriga. Hon tänker ta livet av sig på sin trettonårsdag. Paloma bor med sin familj i en av lyxvåningarna i huset. Renées och Palomas vägar korsas när en äldre japansk affärsman flyttar in. Han blir vän med Paloma och är den förste som anar att Renée har en hemlighet.
Igelkottens elegans är en varm berättelse om vänskap. Boken är lättläst samtidigt som den innehåller en del filosofiska diskussioner. Det gör att första delen av boken är lite trög, tycker jag, men i mitten tar berättelsen fart och man dras ovillkorligen in i den.

Finns boken att låna? Klicka här!

fredag 26 november 2010

Första advent

På söndag är det första advent! Nu kan man ta fram adventsljusstakarna och börja julpynta så smått.
På biblioteket har vi plockat upp julböckerna från magasinet. Det är böcker som större delen av året får stå nere i källaren och som månaden före jul åter kommer upp i dagsljuset.

Om du vill veta hur man gör ett pepparkakshus eller julpynt av halm, kan du låna en bok om detta!

Det finns också böcker om jultraditioner och matlagning. Kanske du vill läsa en julsaga eller öva på julsångerna?

Här får du tips på läsning om julen! Klicka här!



torsdag 25 november 2010

The Ghost writer - spännande thriller

Filmen The Ghost writer handlar om en man, kallad The Ghost, som är framgångsrik spökskrivare. Han blir anlitad att skriva den tidigare brittiske premiärministern Langs memoarer. Den förre spökskrivaren dog under mystiska omständigheter. Snart börjar The Ghost ana att Lang döljer något och att den förre spökskrivaren var på väg att avslöja hemligheten. Lang är anklagad för krigsbrott och ska inför Haagdomstolen.
Blev The Ghosts företrädare mördad på grund av det han fick reda på? The Ghost inser att han lever farligt.

The Ghost writer är en film för dig som gillar spänning utan våld. Det är en klassisk dramathriller, där mycket döljer sig under ytan. Tempot är ganska långsamt och sakta men säkert byggs en känsla av fara upp. Filmen utspelas till största delen på en öde semesterö där vintervindarna viner. The Ghost är utlämnad och har ingen annan än sig själv att lita på.

Det är Roman Polanski som har regisserat The Ghost writer. Ewan McGregor och Pierce Brosnan spelar huvudrollerna med stor skicklighet.
DVD, 2 timmar, 3 minuter lång. Från 7 år.

Finns filmen inne? Klicka här!

tisdag 23 november 2010

Nowhere boy - John Lennons okända liv

Hur var John Lennons liv innan han blev känd? Hur kom det sig att han började med musik?
Filmen Nowhere boy handlar om John Lennons ungdomsår i Liverpool. Hur väl den överensstämmer med verkligheten vet jag inte, men det är underhållande och också lite sorgligt.
John Lennon växer upp hos sin moster Mimi. Hans föräldrar skildes när han var 5 år och han lämnades i mosterns vård. Mamman Julia bor inte långt därifrån med sin nya familj, men det får John inte veta. När han möter Julia efter många år är det med blandade känslor.
Relationen mellan Mimi och Julia är ansträngd. Båda älskar John och han slits mellan den strama men välmenande Mimi och den mer frigjorda Julia. Han är en kvicktänkt och uppkäftig tonåring och råkar i trubbel i skolan. I smyg går han hem till Julia och det är hon som lär honom spela banjo och får honom intresserad av musik. John bildar sitt första band och träffar två andra begåvade killar, Paul och George. När filmen slutar är de på väg till Hamburg.
Varför Julia lämnade bort honom är en fråga som plågar John. Just när de börjat lära känna varandra inträffar en tragedi.
Sist i filmen hörs John Lennon sjunga Mother, sången om hans längtan efter mamman och pappan som övergav honom. Den knyter ihop berättelsen och ger en sorgsen eftersmak.
DVD 1 timme, 33 minuter. Från 7 år.

Finns filmen att låna? Klicka här!

fredag 19 november 2010

Min kamp - Norges mest omdiskuterade roman!

Karl Ove Knausgårds Min kamp är den mest omdiskuterade romanen i Norge på flera år. Det är en självbiografisk romansvit i sex delar varav fem hittills kommit ut. Den första delen kom i september i svensk översättning.

Knausgård skriver självutlämnande om både sig själv och sin omgivning. I Norge väckte böckerna debatt om vad man får skriva om andra människor under deras rätta namn. Hans förra hustru känner sig uthängd och släktingar reagerade mot porträttet av Knausgårds far. Samtidigt har böckerna hyllats och prisats för skildringen av tonårsfyllor, förälskelse, tristess, vardag och kampen för egen tid.
Första delen inleds med en svepande beskrivning av varje människas slutpunkt, döden. I centrum står en far som i hela sitt liv agerar på ett sätt som gör honom onåbar och omöjlig att förstå. Boken utgår från Karl Oves nuvarande situation med fru och två små barn i Malmö. Han skriver personligt om hur han tvingats sluta dricka eftersom han då tappar kontrollen och gör sig själv och andra illa.
Så kommer telefonsamtalet från brodern med besked om faderns död. Det som följer är ett hårt uppvaknande och en begravning av en far han aldrig kände.
Finns boken inne? Klicka här!

Om du läsa boken och samtidigt få en chans att höra vad andra tycker om den, kan du gå med i Dagens Nyheters virtuella bokcirkel! Ett lite annorlunda sätt att tillsammans med andra läsa och diskutera en bok. Klicka här för att komma till dn.se/bokcirkeln

torsdag 18 november 2010

Hör Emma berätta om sin bok

Nästa onsdag, den 24 november, har vi författarbesök på biblioteket. Då kommer Emma Jangestig och berättar om sin och journalisten Magnus Wennerholms bok Varför gråter inte Emma?
I boken berättar Emma med egna ord om den fruktansvärda händelsen i mars 2008, då hennes två små barn mördades och hon själv blev svårt misshandlad. Hon berättar om hur hon lärt sig ta tillvara på livet efter det.
Emma valde att träda fram och berätta om sina känslor. Hon möttes av djup beundran men också misstro. Med sin sorg ifrågasatt tog sig Emma igenom två rättegångar. Hon omvandlade tyskans hat till kärlek och framtidstro. Men bakom fasaden pågick varje sekund en kamp för att orka ta sig tillbaka till livet.
Med boken vill Emma ge svar på frågan som så många ställt, ”varför gråter inte Emma?”.

Välkomna till biblioteket den 24 november klockan 19.00!


Se bokvideon här from Markus Junghard on Vimeo.

tisdag 16 november 2010

En profet - ruggigt bra fängelsefilm

19-årige Malik El Djebena är dömd till sex års fängelse. När han börjar avtjäna sitt straff är han relativt oskuldsfull jämfört med övriga fångar. I fängelset är stämningen rå och som ny står Malik längst ner på rangskalan. Det är konflikter mellan olika gäng och för att överleva tvingas Malik få respekt från ett av gängen. Malik har arabiskt ursprung men hamnar trots det i det korsikanska gänget där han beskyddas av den stenhårda bossen César. Efter att ha utfört ett mord åt gänget blir han bossens passopp. När Césars förtroende för honom växer får Malik ta på sig allt mer komplicerade uppdrag. Så småningom börjar han bygga upp ett eget kontaktnät i den kriminella världen...

Den franska kritikerrosade En profet är ett drama om priset för att överleva. Filmen blev bland annat belönad med Grand Prix vid den 62:a Filmfestivalen i Cannes. Regissör är Jacques Audiard.
Tahar Rahim som spelar Malik gör en stark rolltolkning, liksom övriga skådespelare. Man känner sympati för Malik trots att hans handlingar inte alltid är sympatiska. En profet är en realistisk och brutal film, men mycket sevärd och väl berättad. Man känner sig omskakad efter att ha sett den.
Finns filmen inne? Titta här!

fredag 12 november 2010

"Tio pinnar i luften: sagor , sånger och gåtor på nationella minoritetsspråk och svenska"



Med utgivandet av denna bok tar Skolverket ett lovvärt initiativ; att sprida kunskap om Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Jag tror knappast att det är allmänt känt att språken finska, jiddisch, meänkieli(tornedalsfinska), romani chib och samiska har denna ställning i Sverige.
För att sprida kunskap om minoritetsspråken är det viktigt att börja med barnen.
Den här boken vill ge alla barn i Sverige kunskap om minoriteternas kulturer,
inte bara de som härstammar därifrån.
I boken kan man hitta en blandning av traditionella sagor, sånger, verser, recept, lekar och ordspråk på de fem olika språken. Varje text har en parallelltext på svenska.
Amanda Eriksson binder ihop de olika språkavsnitten med sina härliga illustrationer.
Denna bok fungerar utmärkt att använda i skolan, och passar från fem år och uppåt.

torsdag 11 november 2010

"Tivoli med vänner" - ny svensk serietidning för mindre barn


Sedan början av detta år, 2010, prenumererar Arboga biblioteks barnavdelning på den nya svenska serietidningen "TIVOLI MED VÄNNER". Denna tidning passar de yngre barnen, från ca 4 år och uppåt, väldigt bra.
Tidningen är fullmatad med nyproducerade svenska serier. Där finns också fantasifulla berättelser, kluriga pyssel och finurliga faktarutor. I varje nummer medverkar olika serieskapare, illustratörer och barnboksförfattare.
Välkommen in och låna "TIVOLI MED VÄNNER"!

Den finns bland de andra tidningarna längst ner på barnavdelningen. Det går bra att låna hem äldre nummer av tidningen, och då blir lånetiden 14 dagar.

fredag 5 november 2010

40-årsjubileum!



Hela nästa vecka firar vi att bibliotekshuset fyller 40 år!
Kom och ta del av vårt program. Vi börjar på måndag klockan 17 med invigning av jubileumsveckan i galleriet.
Därefter är det vernissage av utställningen Arboga bibliotek – igår, idag och imorgon. Där kan du se ett urval texter och foton om biblioteket under 40 år tillsammans med en biblioteksspaning in i framtiden av barn från Arbogas skolor.
Musikskolans slagverksensemble under ledning av Johan Hultman och flöjtensemble med Annette Gällstedt medverkar.
Kvällen avslutas med att Lennart Karlström, bibliotekschef i Arboga 1988-2008, presenterar sin nya Hjalmar Gullbergbibliografi i Musikrummet klockan 18.

torsdag 4 november 2010

Musikerliv

Bland höstens nyutkomna biografier finns det tre som handlar om musiker. Skilda musikaliska genrer, men med några gemensamma drag.

Ozzy Osbourne är en legend inom rockvärlden. "Han har levt hårdare än de flesta. Tagit fler droger. Druckit mer sprit. Ständigt varit otrogen. Levt lyxliv och fattigmansliv. Träffat varenda kändis värd namnet. Och nu har han skrivit om hela den cirkus som varit och är hans liv ... Från den tuffa uppväxten, via de galna åren med Black Sabbath, till sann familjelycka med frun Sharon och fem barn. I Jag är Ozzy berättar han allt. Som han kommer ihåg." skriver förlaget i sin presentation. Man kan bara förundra sig över att Ozzy har överlevt och nu passerat de 60. Med tanke på hans dåliga minne är det ganska fantastiskt att det blivit en bok.

Jag är Ozzy är mycket underhållande, skriven med humor och självironi. Myterna om Ozzy är många och här får vi veta mer om dem. Bet han verkligen huvudet av en duva och en fladdermus och stämmer det att han legat iklädd damklänning på ett lyxhotell och snortat myror?

Finns boken inne? Titta här!



Siw Malmkvist är en av våra mest folkkära artister. Hon har haft en helt annan karriär och ett helt annat liv än Ozzy Osbourne. I Tunna skivor av mig har hon skrivit ner sina sina minnen för barn och barnbarn.
Siw Malmkvist föddes 1936 i en statarfamilj med nio barn i Landskrona. Barndomen var ljus och kärleksfull. Hennes genombrott som sångerska kom 1959 då Siw tävlade med Augustin i melodifestivalen. Sedan kom åren som sextiotalets schlagerdrottning. Hennes karriär tog sedan vägen via Tyskland där hon fortfarande är mycket populär. Hon har också jobbat som skådespelare.
Siw berättar om upp- och nedgångar i privatlivet, samt om alla möten och samarbeten med färgstarka personligheter inom svensk och internationell underhållningsbransch under sex decennier.

Tunna skivor av mig är en ljus och levnadsglad skildring. Men Siw berättar också om dåligt självförtroende och panikångest och om stroken som drabbade henne 2005.

Finns boken inne? Titta här!


Sångerskan CajsaStina Åkerström skriver om sin far trubaduren Fred Åkerström i Du och jag, farsan. Den här biografin skiljer sig från de andra två på flera sätt. Här är det dottern som gör upp med sin döde pappa och det är inte någon lycklig barndom som skildras.
CajsaStinas föräldrar skildes tidigt och CajsaStina tillbringade varje lov hos Fred. Han hade själv haft en svår barndom och plågades av ångest hela livet. Han hade ett ombytligt och lynnigt humör som kunde växla snabbt som ögat. CajsaStina fick alltid anpassa sig efter fadern och sudda ut sig själv och sina behov. Ändå var hon obrottsligt lojal mot honom.
CajsaStina berättar med kärlek, sorg och saknad om sin när- och frånvarande far. I boken ställer hon de frågor hon aldrig fick tillfälle att ställa när han levde.
"Den rungande tystnad som min far lämnade efter sig när han försvann ur mitt liv för 25 år sedan, ekar i mig än i dag. Jag var 17 år då, 1985. Alla dessa ord och meningar som aldrig utväxlades mellan oss, dessa frågor som aldrig blev besvarade. Genom att skriva den här boken har jag försökt återskapa något av det försonande samtal pappa och jag aldrig fick i levande livet."
Du och jag farsan är en både fängslande och lågmäld bok. Berättelsen griper tag och man lider med barnet CajsaStina. Fred Åkerström hade svåra alkoholproblem och försummade ofta sin dotter. Men det känns inte som om hon lämnar ut Fred i boken, utan som ett ärligt försök att förstå honom och varför han blev den person han var.

Finns boken inne? Titta här!

måndag 1 november 2010

Strindbergs stjärna - årets mest hajpade bok?

Nu finns en av höstens mest omtalade böcker på biblioteket, Strindbergs stjärna av Jan Wallentin!
Ett välbevarat, 100 år gammalt lik hittas i en gruvgång i Dalarna. På väggarna i gången är fornnordiska, kryptiska texter klottrade. I handen håller liket ett kors som visar sig vara en del av en nyckel. Den andra delen utgörs av en stjärna. Nyckeln öppnar nedgången till underjorden, där metafysisk kunskap ligger förborgad. En gång hittades korset och stjärnan i Mongoliet av Sven Hedin, som skickade dem till August Strindberg i Paris för alkemistisk analys. Han i sin tur skickade dem till sin brorson Nils, som kom på att stjärna och kors kunde hettas upp och på så sätt projicera en tredimensionell bild över var denna nedgång i underjorden befinner sig. Anledningen till att Andrée-expeditionen sattes i verket var för att hitta nedgången...
Strindbergs stjärna är en äventyrsroman och har liknats vid Dan Browns bok da Vinci-koden. Huvudperson i boken är Don Titelman, historiker med drogproblem, som forskar om gammal mytologi och dess symboler.
Intresset för den var enormt och den såldes för rekordbelopp till ett femtontal länder redan ett halvår innan den kom ut i Sverige. Är Strindbergs stjärna så bra som det sades? Läs och avgör själv!

Strindbergs stjärna finns som både vanlig bok och ljudbok.
Finns boken inne? Titta här!

torsdag 28 oktober 2010

Ny Alfons Åberg-bok på biblioteket!


En ny Alfons Åberg bok är en stor och glad nyhet för alla barn och vuxna, med barnasinnet kvar. 1972 kom den första boken, och efter det har vi fått lärt känna Alfons i mer än tjugo böcker.
I "Alfons med styrke-säcken" är Alfons snart 7 år, och ute på mystiska äventyr. Han befinner sig mellan vanlig vardag och en hemlig inre värld.
Han drömmer, och är då allsmäktig kung i Egenlandet där han härskar över egenfolket.
När han vaknar berättar han för Pappa Åberg om allt spännande och fantastiskt han gjorde som kung. Pappa protesterar, för det han berättar om har ju inte hänt "på riktigt"... Men visst har väl Pappa Åberg fel där?
Nog kan en fantasi vara lika riktig, och viktig som verkligheten?

tisdag 26 oktober 2010

Svenska lanthus

Ett stycke svensk kulturhistoria får man se i praktverket Svenska lanthus av Susanna Scherman. Tillsammans med Åke E:son Lindman har hon rest landet runt och letat upp unika lanthus. I boken skildrar de arkitektur och intreriörer i allt från kungliga slott och herrgårdar till prästgårdar och bondgårdar.
De utgår från de senaste arkitekturhistoriska rönen och beskriver tjugo av Sveriges vackraste lanthus, från 1400-talet till andra hälften av 1800-talet.
Susanna Scherman är fil.dr i konstvetenskap på Lunds universitet och har forskat kring 1700-talskakelugnar. Åke E:son Lindman är Sveriges främsta arkitekturfotograf.
Två hus från Västmanland finns med i boken, Siggebohyttans bergsmansgård och Strömsholm.

Finns boken inne? Titta här!

277 sorters kakor

I 45 år har den kände konditorn och bagarmästaren Jan Hedh bakat kakor. Han började sin bana som lärling hos legendariska mästare och har arbetat på kända konditorier i både Sverige och Schweiz. Nu vill han själv föra hantverk och tradition vidare genom 277 sorters kakor. I boken har Jan Hedh samlat ihop recept på 277 sorters kakor, inklusive grundrecept på krämer och degar, som alla har det gemensamt att de tillhör vår svenska kaktradition och kulturhistoria. Det är en riktig receptskatt där man kan hitta många godsaker. Till exempel julkakor, mandelbakverk, olika småbröd och mjuka kakor.
Boken är fylld med fotografier på läckra bakverk och är verkligen något för alla kakälskare att sätta tänderna i! En del bakverk är mer komplicerade och kanske inte något hemmabakaren kastar sig över, men det är inspirerande att titta i boken. Till recepten finns bra beskrivningar som förklarar hur man går till väga.

Finns boken inne? Titta här!

fredag 22 oktober 2010

Rim- och ramsböcker för små barn




Som barnbibliotekarie har jag förmånen att få träffa många nyblivna föräldrar
och deras små rara barn.
Biblioteket samarbetar med BVC, och därför brukar en av träffarna i föräldrautbildningen vara förlagd till biblioteket. När vi träffas brukar jag berätta lite grann om vad föräldrarna kan göra för att ge sina barn ett bra språk.
Ett roligt sätt är att rimma och ramsa med sina bebisar och småbarn!

Barnen kanske är för små för att förstå vad alla orden i rimmen betyder, men de fångas av rytmen i orden, och språkets melodi. I och med denna språkträning i späd ålder, när de får rimma och ramsa, blir det lättare att lära sig läsa och skriva när den tiden kommer. Detta påstår vissa språkforskare i alla fall.


På biblioteket finns ett flertal rim och ramsböcker att låna, men jag skulle speciellt vilja propagera för två ganska nyutkomna.


Bebisens roliga rim och ramsor är en härlig bok full av populära ramsor vi känner igen sedan flera generationer tillbaka. Där finns också plats för nya favoriter som hämtats från andra delar av världen. Camilla Lundstens illustrationer är färgglada och läckra. I en recension läser jag; "boken lyser som en sol i novembermörkret". Det låter väl härligt, och något som kan behövas så här års!
Till alla ramsorna i boken finns det rörelsebeskrivningar som uppmanar till kroppskontakt och lek. Till boken hör också en DVD där man kan se föräldrar och barn göra ramsorna tillsammans.
Efter att ha sett videon blir man definitivt övertygad ramsare! Föräldrarna och barnen verkar ha otroligt trevligt tillsammans. De glada bebisskratten smittar av sig, och jag får lust att testa ramsorna på någon liten i min närhet.

Lilla barnkammarboken: rim och ramsor...
har ingen medföljande DVD, men däremot en CD där man hör vuxna och barn läsa och sjunga tillsammans. Boken är otroligt läcker och inbjudande med fantastiska illustrationer av våra mest älskade barnboksillustratörer, t ex Stina Wirsén och Catarina Kruusvaal.
Även här finns tydliga instruktioner för rörelser att göra samtidigt med ramsandet.

torsdag 21 oktober 2010

Fantastiska bilder av Lennart Nilsson

Lennart Nilsson, född 1922, är fotografen vars bilder blivit uppmärksammade över hela världen. Han är en banbrytare inom den medicinska fotografin och har blivit mest känd för sina bilder av fostrets olika utvecklingsstadier. Till exempel de underbara bilderna i boken Ett barn blir till, som visar det lilla ofödda barnet i sin mammans mage.
Lennart Nilsson började sin yrkeskarriär som reportagefotograf och fotojournalist för bland annat bildtidskrifterna Se och Life.

Bildverket Jag vill göra det osynliga synligt innehåller fotografier tagna från 1950-talet och framåt. Här får vi se Lennart Nilssons bilder utanför den mänskliga kroppen. Det vill säga bilder på växter och djur. Bland annat visas hans bilder av olika livsformer i havet, fossila blommor,växternas befruktningsprocess, myrors liv samt embryon och foster i djurvärlden.

Det är fantastiska foton, vackra som konstverk. Det är fascinerande att bläddra i boken och titta på närbilder på växter och djur. Se till exempel myggan som suger blod medan kroppen färgas röd, eller mikroorganismer i jorden.
Alla fotografierna bildar tillsammans en berättelse om själva livet.
Finns boken inne? Titta här!

måndag 18 oktober 2010

De nominerade till Augustpriset 2010

Augustpriset delas i år ut för tjugoandra gången. Priser är en bronsstatyett av Mikael Fare samt 100 000 kronor vardera i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Måndagen den 22 november får vi veta vilka böcker som vann.

De nominerade är:

Årets svenska skönlitterära bok

  • Spill. En damroman av Sigrid Combüchen

  • Ränderna av Magnus Florin

  • Livdikt av Johan Jönson

  • Darling River av Sara Stridsberg

  • Kioskvridning 140 grader – En wästern av Peter Törnqvist

  • Ingersonetterna av Magnus William-Olsson

Årets svenska fackbok

  • Vargen - den jagade jägaren

  • Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman

  • Mask – litteraturen som gömställe av Kristoffer Leandoer

  • Cocaina. En bok om dom som gör det av Magnus Linton

  • Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis

  • Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien av Tina Thunander


Årets svenska barn- och ungdomsbok

  • Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring

  • Jag finns av Maja-Maria Hen

  • Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld

  • Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström

  • Det händer nu av Sofia Nordin

  • Tänk om… av Lena Sjöberg


Vilken bok är din favorit?

Läs mer om Augustpriset här!

söndag 17 oktober 2010

Sagan om den lilla farbrorn

”Det var en gång en liten farbror. Det var en mycket ensam liten farbror. Ingen brydde sig om honom fast han var snäll. De tyckte han var för liten. Och så tyckte de han såg för dum ut.”
Så börjar Sagan om den lilla farbrorn, Barbro Lindgrens omtyckta barnboksklassiker som äntligen kommit nytryck. Eva Eriksson har gjort helt nya illustrationer i färg. Den här boken är en favorit och det är roligt att förlaget har velat ge ut den igen.

Den lilla farbrorn vill så gärna ha en vän, men ingen bryr sig eller ser honom. Så en dag kommer en hund förbi som blir hans vän. Farbrorn är så glad och lycklig. Men efter ett tag dyker det upp en liten flicka som hunden blir förtjust i. Han har bara ögon för henne. Ska den lilla farbrorn bli ensam igen? Nej, så klart inte, boken slutar med att alla tre blir goda vänner!

Sagan om den lilla farbrorn är en underbar berättelse om ensamhet och vänskap, sorg och lycka. Den handlar om att ha dåligt självförtroende och hur man blir vänner och tar hand om varandra. Den är sorglig och rörande, men det lyckliga slutet värmer! Jag tror att många nya barn kommer att vilja höra sagan om den lilla farbrorn om och om igen.

För barn från 4 år och uppåt.

Finns boken inne? Titta här!

fredag 15 oktober 2010

"Utrensning" av Sofi Oksanen

"Utrensning" kom ut på svenska i början av 2010. Vi fick den till biblioteket i mars, och sedan dess har boken varit ständigt utlånad.
Den har gått direkt från en låntagare till en annan, och har inte varit "hyllvärmare" någonting alls!
"Utrensning" är verkligen en bok som förtjänar att läsas av många!
Både kritiker och den läsande publiken älskar den. Sofi Oksanen har fått flera priser för boken, Finlands motsvarighet till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris 2010.
Boken är verkligen en stor läsupplevelse, och samtidigt en skönlitterär lektion i nutidshistoria som har utspelats så nära oss. Hur det var att leva i Baltikum under den ryska ockupationstiden.

När boken börjar 1992 möter vi Aliide, en gammal estnisk bondkvinna. Hon verkar inte vara omtyckt i sin by. Grannarna utsätter henne för olika trakasserier.
Som läsare får vi ledtrådar om att Aliide har gjort saker som inte kan förlåtas.
En dag hittar hon den unga ryska kvinnan Zara avsvimmad i sin trädgård. I och med detta börjar Aliides mörka förflutna nystas upp bit för bit. Den unga kvinnan Zara har nämligen inte hamnat just hos henne bara av en tillfällighet. De båda kvinnornas öden visar sig vara tätt sammanlänkade.
I tillbakablickar levandegörs historien på ett vibrerande sätt. Berättelsen är ofta skrämmande och brutal, men oavbrutet intressant att läsa. Kvinnornas öden under denna hårda tid står i centrum.
Kolla här om boken finns att låna!

torsdag 14 oktober 2010

Mörka strömmar

I Arnaldur Indridasons senaste bok är det kriminalaren Elinborg som får ta hand om utredningen. Hennes kollega Erlendur Sveinsson har rest till sin barndomstrakt på östra Island på jakt efter spår av sin egen historia.

Elinborg blir kallad till en lägenhet i centrala Reykjavik där det ligger en man mördad. Mannen har fått halsen avskuren och är klädd i en t-shirt som är alldeles för liten för honom. Elinborg hittar en sjal under sängen som har en doft av tandoorikryddor. Den doften för henne sedan på rätt väg i mordutredningen.

Mörka strömmar är en spännande deckare med många sammanträffanden och spår som leder ut till den isländska och ödsliga landsbygden.
Elinborg är en klipsk, lyhörd och mjuk polis med empatisk förmåga. Man får även följa hennes intresse för matlagning och hennes roll som mamma till tre tonåringar.

Finns boken inne? Klicka här

tisdag 12 oktober 2010

Enklare bröd - för hemmabagaren

Det har blivit en trend de senaste åren att man ska baka sitt eget matbröd. En populär bok om bakning som vi har på biblioteket är Bröd från Brunkebergs bageri av Heléne Johansson.
Flera böcker vill inspirera och väcka intresse för surdeg. Förra hösten kom Surdegsbröd av Martin Johansson och nu har vi precis fått Enklare bröd - recept på knådfria bröd med och utan surdeg av samme författare.

Boken innehåller recept på bröd som ska vara enkla att baka. Några av bröden ska jäsa över natten och snabbt gräddas före frukost, andra kan bakas på en eftermiddag. Samtliga bröd får sin karaktär i jäsningen och bakningen. Bland recepten finns ljusa och mörka bröd, mjuka och hårda, bullar och skorpor.

Det är flera recept som lockar mig att försöka mig på att baka surdegsbröd. Nybakta solrosbullar på söndagsmorgonen låter väl inte så dumt?
Finns boken inne? Titta här!

söndag 10 oktober 2010

Kvinnor utan män - vacker film från Iran

Filmen är inspirerad av romanen Kvinnor utan män av den iranska kvinnliga författaren Sharhnush Parsipur. Regissör är Shirin Neshat, internationellt uppmärksammad konstnär. I sina arbeten skildrar hon kvinnornas situation i Iran, både historiskt och i nutid.

Filmen utspelar sig den oroliga sommaren 1953 i Teheran. Den demokratiskt valde premiärministern Mossadegh störtas i en statskupp stödd av USA. Kuppen återinsatte shahen som enväldig härskare. Vi får följa fyra kvinnor som alla är på flykt från någon form av förtryck. De kommer från olika sociala klasser men begränsas alla av sitt kön och samhällets hårda regler för kvinnor. Munis vill delta i den politiska kampen, men hindras av sin bror. Den prostituerade Zarin rymmer från en bordell. Faezeh är olyckligt förälskad och rädd för att bli våldtagen. Fakhri lämnar sin man som hon inte älskar längre och flyttar ut på landet. Där köper hon ett hus med tillhörande magisk trädgård och skapar sig en oas. Denna trädgård blir en tillflyktsort för andra kvinnor som vill bestämma över sina egna liv.

Kvinnor utan män är suggestiv, verklighet och dröm flyter in i varandra. Den har ett vackert, poetiskt bildspråk och är fylld av magisk realism. I den här filmen är bilderna viktigare än dialogen. Historiens början och slut är oklara, men det är hela tiden intressant och gripande.
Kvinnor utan män belönades med Silverlejonet under 2009 års filmfestivalen i Venedig.
Finns boken inne? Finns filmen inne?

torsdag 7 oktober 2010

Mario Vargas Llosa - årets nobelpristagare i litteratur

Klockan 13.00 steg Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund ut i Börssalen och tilkännagav att årets Nobelpris i litteratur tilldelas den peruanske författaren Mario Vargas Llosa.

Så här lyder motiveringen:
”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”

Mario Vargas Llosa räknas som en av Latinamerikas ledande författare. De flesta av hans böcker är översatta till svenska och finns också på biblioteken som t ex Det gröna huset, Bockfesten och Den stygga flickans rackartyg. Vargas Llosa slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963.

Sveriges Radios latinamerikakorrespondent Lars Palmgren ger sin bild av Mario Vargas Llosa: en politiskt polemisk figur i Latinamerika, men samtidigt en av de författare som säljer bäst och som alla känner till.
Som ung stod han politiskt först långt till vänster och var en beundrare av den kubanska revolutionen. Men vänstersympatierna ersattes gradvis av en högerliberal inställning. 1990 gjorde Vargas Llosa ett misslyckat försök att bli Perus president.
Mario Vargas Llosa har arbetat som tv-journalist och undervisat på en rad universitet runt om i världen. Han är också ett fan av svenska deckarförfattaren Stieg Larssons Millenniumtrilogi och karaktären Lisbeth Salander.
Numera är han omväxlande bosatt i Madrid och Lima.
Läs här vad Ingrid Elam skriver om Vargas Llosa på SVT kulturnyheter

Dessa böcker finns på Arboga bibliotek!

tisdag 5 oktober 2010

Vem får nobelpriset i litteratur 2010?

Ja, vem blir det i år? Svaret får vi torsdagen den 7 oktober kl. 13.00 av Peter Englund i börssalen.
En del väljer att satsa pengar på dem som kan tänkas vinna. I år ligger tre poeter högst på vadslagningsbyrån Ladbrokes lista över förhandsfavoriter: svenska Tomas Tranströmer, polacken Adam Zagajewski och koreanen Ko Un.
Andra favoriter är den israeliske författaren Amoz Oz, amerikanerna Joyce Carol Oates och Philip Roth, nigerianske Chinua Achebe, algeriska Assia Djebar, syriske poeten Adonis och japanen Haruki Murakami.

En nyhet är att i år kan du för första gången se vem som får nobelpriset live på YouTube. På NobelPrize YouTube-kanal kommer även att finnas exklusiva intervjuer med nobelkommittéens medlemmar. YouTube-besökare kan också ställa frågor till vinnarna av 2010 års Nobelpris i fysiologi eller medicin, fysik, kemi, litteratur samt till vinnarna av Nobels fredspris och ekonomipriset. Svaren kommer att läggas upp på YouTube i december.

måndag 4 oktober 2010

Europeiska dyslexiveckan

Att ha dyslexi (specifika läs- och skrivsvårigheter) innebär att man har svårigheter med att läsa isolerade ord och att stava rätt.
Den 4-10 oktober är det Europeiska dyslexiveckan. Under den här veckan kraftsamlar Dyslexiförbundet FMLS för att fästa uppmärksamhet på bristen på hjälpmedel och läromedel.
På webbplatsen skriver man att "ett mycket stort antal människor har stora svårigheter att läsa och dessutom inte får den hjälp de behöver. I en stor undersökning för några år sedan konstaterade man till exempel att hela 13 procent i årskurs 9 har stora problem med läsning och läsförståelse."

På biblioteket uppmärksammar vi detta genom en liten utställning med böcker om dyslexi. Välkommen att låna!

Böcker om dyslexi

torsdag 30 september 2010

Mordet på Ragnhildsholmen

"Några ungdomar har åkt till Ragnhildsholmen för att fira studenten men festen får ett abrupt slut när de finner en mördad man ute vid den gamla borgruinen".

Så står det på baksidestexten till Mats Ahlstedts fjärde deckare med kommissarie Sören Högström och hans kollegor vid länskriminalen i Göteborg.

När polisen förhör de boende i området kring Ragnhildsholmen berättar en äldre kvinna att hon tidigare har hört skott från ruinen på holmen. Senare samma dag hittas kvinnan och hennes make döda i hemmet. Polisen utgår från att det är självmord, men parets dotter vägrar tro på polisens teori. När dottern städar ur föräldrahemmet hittar hon en bunt oöppnade brev som för henne tillbaka i tiden till andra världskriget och finska krigsbarn. Har det något att göra med att hennes föräldrar har tagit sina liv eller är det mord och vem är den mördade mannen på Ragnhildsholmen?

Boken utspelar sig i Göteborg med omgivningar och är både lättläst och spännande.


Finns boken inne? Klicka här

tisdag 28 september 2010

Bright Star

1800-talspoeten John Keats är den engelska romantikens mest lästa och mest älskade diktare, trots att han dog i TBC endast 25 år gammal. I filmen Bright Star berättas om hans sista tre år i livet och om det passionerade förhållandet med miss Fanny Brawne.
Regissör till filmen är Jane Campion, som tidigare gjort bland annat Pianot och En ängel vid mitt bord.

Bright Star är en vacker film som förflyttar oss till 1800-talets början. Det handlar om ung, trevande kärlek som måste kämpa mot samhällets konventioner och fattigdom och sjukdom. Den unge poeten John Keats möter den frispråkiga Fanny, som är mer intresserad av modeskapande än poesi. Hon är lika skicklig med nål och tråd, som han att skriva poesi. Trots att deras kärlek börjar med bråk, dras de till varandra och deras kärlek gav upphov till flera dikter, bland annat Bright star som gett filmen dess namn.

Om du tycker om filmerna som bygger på Jane Austens böcker, måste du se Bright Star!
Finns filmen inne? Titta här!

måndag 27 september 2010

Nyfiken på Erica Jong?

1973 slog Erica Jong igenom med dunder och brak med romanen Rädd att flyga. Den har blivit en kvinnoklassiker och feministbibel och myntade uttrycket "det knapplösa knullet". Jong är för evigt förknippad med boken och med hjältinnan Isadora Wing. Hon sedan dess skrivit bland annat historiska romaner, barnböcker och faktaböcker.

Erica Jong medverkade på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och i lördags kunde vi se henne i Skavlan på SVT. Detta med anledning av att Rädd att flyga kommer i nyutgåva samtidigt som hennes memoarer snart ges ut på svenska. Titeln på memoarerna är Förföra demonen : att skriva för livet. Boken är en brokig blandning av hennes liv och författande. Jong skriver om över trettio år av kändisskap, äkta män, älskare, sex och alkohol.
Läs början av Förföra demonen här!

Förföra demonen är hennes andra självbiografi. Den första, Rädd för femtio, kom 1994. I den berättade hon om sitt liv och våndan att fylla 50.

Dessa böcker av Ercia Jong hittar du på biblioteket!

söndag 26 september 2010

Skönt stickat

Skönt stickat av Paula Hammerskog är en alldeles ny bok om stickning. Boken innehåller beskrivningar till cirka femtio stickade plagg, tänkta för såväl kalla höstar och vintrar som kyliga sommarkvällar. Här finns mössor, halsdukar, sjalar, axelvärmare, muddar, torgvantar, tum- och fingervantar och sockor. Till alla beskrivningar finns vackra färgbilder.
Gillar du att sticka, får du här en samling att ösa ur. Instruktionerna kan följas till punkt och pricka eller användas som inspiration och en grund att utgå från.
Kanske lockas du att göra egna varianter?

Finns boken inne? Titta här!

Nya läsa-lätt böcker

Visst är det spännande när barnen på egen hand knäcker läskoden?
Sedan vill de pröva att läsa böcker själva, men vad ska man stoppa i händerna på dem?
Något lagom svårt och intresseväckande så att de inte tappar läslusten direkt. Vi själva minns tragglandet med mor är rar och far ror, och vill gärna bespara våra små detta meningslösa rabblande. Tack och lov har dagens läsa-lätt böcker utvecklats betydligt både till form och innehåll.
Helena Bross är en mycket produktiv och omtyckt författarinna inom denna genre. Hennes bokserie om klass 1b är mycket populär och de olika delarna är ständigt utlånade.
Nu kommer en ny serie, Minimysterierna, där första boken heter "Nattspaning". Den handlar om kompisarna Kevin och Dina som gillar att leka detektiver. De är två modiga barn i lågstadieåldern som i den här boken blir vittnen till ett inbrott. De lyckas också hjälpa polisen att fast rånaren! På runt 60 sidor med 2-5 rader per sida hinner Helena Bross berätta en spännande historia med ett vettigt innehåll. Jag gillar också de färgglada illustrationerna av Mattias Olsson. De tillför historien dramatik och livsglädje. Kolla här om boken finns att låna.
Erika Eklund Wilsons serie om hästtjejen Märta är också roliga böcker att läsa för nybörjaren.
De ligger på ungefär samma svårighetsgrad textmässigt som "Nattspaning".
Märta älskar hästar och har börjat rida på ridskola. Men samtidigt som ridningen är det roligaste som finns, är Märta lite rädd också varje gång hon kommer till stallet. Hästarna är så stora och starka, och hon är ganska liten och lätt. Klarar hon av att vara tillräckligt tuff, så att hästarna gör som hon vill?
I den senaste boken "Märta rider vilse" skall hennes ridgrupp ge sig ut i skogen och rida.
Märta kommer på efterkälken med sin häst, och plötsligt är alla försvunna. Vad ska hon göra nu?
Böckerna om Märta handlar om vardagslivet med hästarna i stallet, och bör bli stora favoriter bland alla små hästälskare i lågstadieåldern.
Kolla här vilka böcker du kan låna!

Ny barnbokskatalog på biblioteket!

Varje höst ger statens kulturråd ut en katalog där årets barn- och ungdomsböcker presenteras.

Nu har upplagan 2010/2011 anlänt till biblioteket, smockfull med härliga boktips. Här finns presentationer av böcker som passar från 0-19 år. Man får förslag på böcker i olika genrer, som läsa lätt, läsa högt, ungdomsböcker mfl. Det finns också intressanta artiklar om författare och andra händelser från bokvärlden. Barnen kommer förmodligen slänga sig över tävlingarna och kryssen, som givetvis också har bokanknytning.
Katalogen är gratis, och vi har beställt ett stort antal till Arboga. Plocka på er några, och ge gärna bort dem till barn i er närhet. Mor- och farföräldrar kan säkert också vara intresserade.
De vill ju ofta ha tips på bra böcker att ge bort i present till sina barnbarn.
Katalogen i sig ger läslust, och passar därför utmärkt att jobba med i skolan. Alla intresserade lärare får höra av er till biblioteket, så skickar vi en bunt till er!