torsdag 23 december 2010
God jul och Gott nytt år!
Jonas Thente skrev så här i sin krönika i måndagens DN:
"Det är enkelt. Fly in från ruschen, till ditt lokala folkbibliotek. Grabba tag i en riktig bibliotekarie och be henne eller honom: ”Snälla, ta mig i väg långt härifrån.” Och bibliotekarien kommer att nicka, sänka rösten och be dig följa med in i paradiset mellan hyllorna medan snöröken virvlar runt därute."
Vinter i P1
I år sänder Sveriges Radio Vinter i P1 för tredje året i rad med start på juldagen. Varje dag fram till den 2 januari delar nio vintervärdar med sig av sina tankar. Fem av värdarna är författare och deras böcker hittar du på biblioteket.
Sändningstider: P1 klockan 13.00 med repris 22.05. Finns för efterlyssning och nerladdning på http://www.sr.se/
Här är hela listan över vintervärdarna
- 25 december 2010 Håkan Nesser - författare
- 26 december 2010 CajsaStina Åkerström - sångerska, låtskrivare, författare och arkeolog
- 27 december 2010 K-G (Karl-Gösta) Bergström - journalist
- 28 december 2010 Lotta Gray - vimmeljournalist och bloggare
- 29 december 2010 Staffan Olsson - förbundskapten för herrhandbollslandslaget
- 30 december 2010 Lena Sundström - journalist och författare
- 31 december 2010 Anders Jansson - skådespelare och manusförfattare
- 1 januari 2011 Patricia Tudor-Sandahl - författare, psykolog och psykoterapeut
- 2 januari 2011 Henrik Ekman - biolog, vetenskapsjournalist, författare och fotograf
onsdag 22 december 2010
Hedda på grönbete
Fröken tycker att Hedda är slarvig och babblar för mycket. Hon borde lugna ner sig. Hedda fattar inte vad fröken pratar om. Hon tycker bara att livet kan vara så fantastiskt roligt så det spritter i henne och då är det svårt att sitta stilla. Då vill hon bara fara runt som en raket.
Nu ska Heddas klass åka på utflykt till en bondgård. Åh, vad roligt det ska bli! När de kommer fram äter Hedda upp sin matsäck först av alla. Hon bestämmer sig för att gå en promenad och då får hon syn på en häst …
Hedda är en tjej full av energi som inte går att tygla. Hon har också en livlig fantasi. Barn i 5-6-årsåldern kan känna igen sig i situationen som målas upp då Hedda leker hund på samlingen. Heddas känslor skildras fint och man förstår hur ledsen hon blir när fröken är arg på henne. Boken har bra slut som går att diskutera med barnen.
Det finns två andra böcker om Hedda, Hedda hela dan (småbarnsbok) och Hedda i det blå (kapitelbok).
Finns boken inne? Klicka här!
måndag 20 december 2010
Miraklet i Lourdes
Finns filmen att låna? Klicka här!
fredag 17 december 2010
"Niceville" av Kathryn Stockett
Det amerikanska samhället är kraftigt segregerat, och det visar sig allra tydligast i södern. Här lever den svarta och vita befolkningen sida vid sida, men deras liv och förutsättningar ser helt olika ut.
Årets svenska kokbok!
Det naturliga köket är en riktig tegelsten, 500 sidor och 2,1 kg tung. Den är vackert formgiven och innehåller många underbara fotografier på miljöer och maträtter.
Det naturliga köket är så mycket mera än bara en kokbok. Den vänder till alla som är intresserade av hur det fungerar på Dahlgrens restauranger. Här presenteras Mathias Dahlgrens matideologi och filosofi om krogen som en mötesplats, en plats för upplevelser, gemenskap, äventyr och njutning. Han delar med sig av sina recept och man får veta vad han tycker om bland annat vinnördar.
Recepten är dock inte anpassade för hemmabruk. Däremot kan man göra en del av en rätt och man kan också få inspiration till sin egen matlagning.
Finns boken inne?Klicka här!
tisdag 14 december 2010
Jultidningar!
ICAKurien
är en veckotidning som har funnits i många år, den utkom första gången 1942. Den sägs vara Sveriges mest lästa veckortidning och har under åren sett ut på olika sätt. Här skriver man om recept på mat och kakor, julblommor och ger både inspiration och handfasta råd.För den som vill hålla vikten och ändå äta gott, kan det vara en idé att titta i tidskriften Må Bra, som utlovar håll vikten-garanti på sina julrecept! Du får också tips på hur du kan hålla dig pigg och frisk hela vintern!
Hus & Hem
ger inredningstips och visar hur du kan få det mysigt till jul i hemmet.Alla dessa tidskrifter finns på biblioteket! Du kan låna hem äldre nummer, det senaste numret får du titta i på plats.
måndag 13 december 2010
Dejliga Danmark!
Dejliga Danmark är inspirerande läsning för den som är intresserad av landet. Om man vill ha kartor och adresser till sevärdheter får man gå vidare och titta i en vanlig reseguide.
Finns boken inne? Klicka här!
torsdag 9 december 2010
Svinalängorna
Finns boken inne? Klicka här!
måndag 6 december 2010
Klassiker!
Vad gör ett verk till en klassiker? Och vad är det som gör att en klassiker lever vidare genom århundradena? Det måste finnas något i den som berör oss oavsett vilken tid vi lever i.
Den girige skrevs på 1600-talet och handlar om en man vars kärlek till pengar är större än hans kärlek till sina barn. Pjäsen slutar med att han sitter ensam med en kista med pengar. Det ger oss något att tänka på idag, när girigheten verkar ha blivit en dygd bland många med makt och pengar.
På biblioteket har vi många av världsdramatikens klassiker. Här hittar du verk av de stora dramatikerna som Molière och Shakespeare. Många av pjäserna finns i olika samlingsverk som Världsdramatik band 1-4.
torsdag 2 december 2010
2010 års bästa kriminalromaner!
Leif GW Perssons deckare Den döende detektiven blev årets bästa svenska kriminalroman. Motiveringen lyder: ”En angelägen diskussion om brott och straff, samt ett ömsint porträtt av en döende detektiv”.
Handlingen är denna: Den tidigare chefen för Rikskriminalen, Lars Martin Johansson, är nu pensionär. När han en dag åker in till Stockholm från landet, drabbas han av en blodpropp i hjärnan och vaknar upp på intensiven. Här hinner hans gamla liv ifatt honom när läkaren berättar en hemsk historia om ett 25 år gammalt ouppklarat mord på en flicka.
Finns boken inne? Klicka här!
Övriga nominerade var:
- Grebe, Camilla & Åsa Träff: Bittrare än döden
- Kepler, Lars: Paganinikontraktet
- Lönnaeus, Olle: Mike Larssons rymliga hjärta
- Ohlsson, Kristina: Tusenskönor
Devil´s Peak (”Devil’s Peak”) av Deon Meyer utsågs till 2010 års bästa till svenska översatta kriminalroman. Översättning av Mia Gahne. "Ett sydafrikanskt hämnddrama, vasst och genomträngande som en assegaj."
I romanens centrum finns tre personer: Christine van Rooyen, en ung afrikanderkvinna som hamnar i prostitution, Tobela Mpayipheli, tidigare ANC-soldat och Benny Griessel, alkoholiserad polis. Tobela försöker avlägsna sig från sitt tidigare liv. Men när hans adoptivson mördas under ett rån blir Tobela en hämnare.
Finns boken inne? Klicka här!
Övriga nominerade var:
- Guène, Faïsa: Sista Beställningen på Balto (”Les gens du Balto”, övers: Lotta Riad)
- Hill, Reginald : Dödsmässa (”Midnight Fugue”, övers: Ulf Gyllenhak)
- Indridason, Arnaldur: Mörka strömmar (”Myrká”, övers: Ylva Hellerud)
- Pears, Iain: John Stones fall (”Stone’s Fall”, övers: Nils Larsson)
onsdag 1 december 2010
1 december. Julkalendern börjar!
Hotell Gyllene Knorren är 2010 års julkalender i SVT. Den handlar om familjen Rantanen som köper ett gammalt hotell i Östra Glesbygden. De har tröttnat på det stressiga storstadslivet och satsar allt på en ny tillvaro på landet. Vad de inte vet är att hotellet, som heter Hotell Gyllene Knorren, är dödsdömt. En ny väg ska byggas och då hamnar hotellet vid sidan av. Inga gäster kommer att hitta dit.
Vad ska familjen Rantanen göra för att klara av detta? Vad är det som knorrar i buskarna, och vad är det för konstigt med rum nummer 13?
Julkalendern Hotell Gyllene Knorren bygger på Måns Gahrtons och Johan Unenges böcker om familjen Rantanen. De passar för barn från ca 7 år.
Klicka här för att se en lista över alla böckerna i serien!
tisdag 30 november 2010
Igelkottens elegans
Renée Michel är en vresig portvakterska i en fastighet i ett av Paris välbärgade kvarter. Hon lever ett diskret liv och ingen i huset anar att den lågutbildade och fula kvinnan älskar konst, musik, filosofi och litteratur. Tolvåriga Paloma Josse är brådmogen och överbegåvad och försöker förgäves smälta in bland sina jämnåriga. Hon tänker ta livet av sig på sin trettonårsdag. Paloma bor med sin familj i en av lyxvåningarna i huset. Renées och Palomas vägar korsas när en äldre japansk affärsman flyttar in. Han blir vän med Paloma och är den förste som anar att Renée har en hemlighet.
Finns boken att låna? Klicka här!
fredag 26 november 2010
Första advent
På biblioteket har vi plockat upp julböckerna från magasinet. Det är böcker som större delen av året får stå nere i källaren och som månaden före jul åter kommer upp i dagsljuset.
Här får du tips på läsning om julen! Klicka här!
torsdag 25 november 2010
The Ghost writer - spännande thriller
Blev The Ghosts företrädare mördad på grund av det han fick reda på? The Ghost inser att han lever farligt.
The Ghost writer är en film för dig som gillar spänning utan våld. Det är en klassisk dramathriller, där mycket döljer sig under ytan. Tempot är ganska långsamt och sakta men säkert byggs en känsla av fara upp. Filmen utspelas till största delen på en öde semesterö där vintervindarna viner. The Ghost är utlämnad och har ingen annan än sig själv att lita på.
Det är Roman Polanski som har regisserat The Ghost writer. Ewan McGregor och Pierce Brosnan spelar huvudrollerna med stor skicklighet.
DVD, 2 timmar, 3 minuter lång. Från 7 år.
Finns filmen inne? Klicka här!
tisdag 23 november 2010
Nowhere boy - John Lennons okända liv
Filmen Nowhere boy handlar om John Lennons ungdomsår i Liverpool. Hur väl den överensstämmer med verkligheten vet jag inte, men det är underhållande och också lite sorgligt.
John Lennon växer upp hos sin moster Mimi. Hans föräldrar skildes när han var 5 år och han lämnades i mosterns vård. Mamman Julia bor inte långt därifrån med sin nya familj, men det får John inte veta. När han möter Julia efter många år är det med blandade känslor.
Relationen mellan Mimi och Julia är ansträngd. Båda älskar John och han slits mellan den strama men välmenande Mimi och den mer frigjorda Julia. Han är en kvicktänkt och uppkäftig tonåring och råkar i trubbel i skolan. I smyg går han hem till Julia och det är hon som lär honom spela banjo och får honom intresserad av musik. John bildar sitt första band och träffar två andra begåvade killar, Paul och George. När filmen slutar är de på väg till Hamburg.
Varför Julia lämnade bort honom är en fråga som plågar John. Just när de börjat lära känna varandra inträffar en tragedi.
Sist i filmen hörs John Lennon sjunga Mother, sången om hans längtan efter mamman och pappan som övergav honom. Den knyter ihop berättelsen och ger en sorgsen eftersmak.
DVD 1 timme, 33 minuter. Från 7 år.
Finns filmen att låna? Klicka här!
fredag 19 november 2010
Min kamp - Norges mest omdiskuterade roman!
Första delen inleds med en svepande beskrivning av varje människas slutpunkt, döden. I centrum står en far som i hela sitt liv agerar på ett sätt som gör honom onåbar och omöjlig att förstå. Boken utgår från Karl Oves nuvarande situation med fru och två små barn i Malmö. Han skriver personligt om hur han tvingats sluta dricka eftersom han då tappar kontrollen och gör sig själv och andra illa.
Så kommer telefonsamtalet från brodern med besked om faderns död. Det som följer är ett hårt uppvaknande och en begravning av en far han aldrig kände.
torsdag 18 november 2010
Hör Emma berätta om sin bok
Välkomna till biblioteket den 24 november klockan 19.00!
Se bokvideon här from Markus Junghard on Vimeo.
tisdag 16 november 2010
En profet - ruggigt bra fängelsefilm
fredag 12 november 2010
"Tio pinnar i luften: sagor , sånger och gåtor på nationella minoritetsspråk och svenska"
torsdag 11 november 2010
"Tivoli med vänner" - ny svensk serietidning för mindre barn
Sedan början av detta år, 2010, prenumererar Arboga biblioteks barnavdelning på den nya svenska serietidningen "TIVOLI MED VÄNNER". Denna tidning passar de yngre barnen, från ca 4 år och uppåt, väldigt bra.
Tidningen är fullmatad med nyproducerade svenska serier. Där finns också fantasifulla berättelser, kluriga pyssel och finurliga faktarutor. I varje nummer medverkar olika serieskapare, illustratörer och barnboksförfattare.
Välkommen in och låna "TIVOLI MED VÄNNER"!
Den finns bland de andra tidningarna längst ner på barnavdelningen. Det går bra att låna hem äldre nummer av tidningen, och då blir lånetiden 14 dagar.
fredag 5 november 2010
40-årsjubileum!
torsdag 4 november 2010
Musikerliv
Ozzy Osbourne är en legend inom rockvärlden. "Han har levt hårdare än de flesta. Tagit fler droger. Druckit mer sprit. Ständigt varit otrogen. Levt lyxliv och fattigmansliv. Träffat varenda kändis värd namnet. Och nu har han skrivit om hela den cirkus som varit och är hans liv ... Från den tuffa uppväxten, via de galna åren med Black Sabbath, till sann familjelycka med frun Sharon och fem barn. I Jag är Ozzy berättar han allt. Som han kommer ihåg." skriver förlaget i sin presentation. Man kan bara förundra sig över att Ozzy har överlevt och nu passerat de 60. Med tanke på hans dåliga minne är det ganska fantastiskt att det blivit en bok.
Jag är Ozzy är mycket underhållande, skriven med humor och självironi. Myterna om Ozzy är många och här får vi veta mer om dem. Bet han verkligen huvudet av en duva och en fladdermus och stämmer det att han legat iklädd damklänning på ett lyxhotell och snortat myror?
Finns boken inne? Titta här!
Siw Malmkvist är en av våra mest folkkära artister. Hon har haft en helt annan karriär och ett helt annat liv än Ozzy Osbourne. I Tunna skivor av mig har hon skrivit ner sina sina minnen för barn och barnbarn.
Siw Malmkvist föddes 1936 i en statarfamilj med nio barn i Landskrona. Barndomen var ljus och kärleksfull. Hennes genombrott som sångerska kom 1959 då Siw tävlade med Augustin i melodifestivalen. Sedan kom åren som sextiotalets schlagerdrottning. Hennes karriär tog sedan vägen via Tyskland där hon fortfarande är mycket populär. Hon har också jobbat som skådespelare.
Siw berättar om upp- och nedgångar i privatlivet, samt om alla möten och samarbeten med färgstarka personligheter inom svensk och internationell underhållningsbransch under sex decennier.
Tunna skivor av mig är en ljus och levnadsglad skildring. Men Siw berättar också om dåligt självförtroende och panikångest och om stroken som drabbade henne 2005.
Finns boken inne? Titta här!
Sångerskan CajsaStina Åkerström skriver om sin far trubaduren Fred Åkerström i Du och jag, farsan. Den här biografin skiljer sig från de andra två på flera sätt. Här är det dottern som gör upp med sin döde pappa och det är inte någon lycklig barndom som skildras.
CajsaStinas föräldrar skildes tidigt och CajsaStina tillbringade varje lov hos Fred. Han hade själv haft en svår barndom och plågades av ångest hela livet. Han hade ett ombytligt och lynnigt humör som kunde växla snabbt som ögat. CajsaStina fick alltid anpassa sig efter fadern och sudda ut sig själv och sina behov. Ändå var hon obrottsligt lojal mot honom.
CajsaStina berättar med kärlek, sorg och saknad om sin när- och frånvarande far. I boken ställer hon de frågor hon aldrig fick tillfälle att ställa när han levde.
"Den rungande tystnad som min far lämnade efter sig när han försvann ur mitt liv för 25 år sedan, ekar i mig än i dag. Jag var 17 år då, 1985. Alla dessa ord och meningar som aldrig utväxlades mellan oss, dessa frågor som aldrig blev besvarade. Genom att skriva den här boken har jag försökt återskapa något av det försonande samtal pappa och jag aldrig fick i levande livet."
Du och jag farsan är en både fängslande och lågmäld bok. Berättelsen griper tag och man lider med barnet CajsaStina. Fred Åkerström hade svåra alkoholproblem och försummade ofta sin dotter. Men det känns inte som om hon lämnar ut Fred i boken, utan som ett ärligt försök att förstå honom och varför han blev den person han var.
Finns boken inne? Titta här!
måndag 1 november 2010
Strindbergs stjärna - årets mest hajpade bok?
Finns boken inne? Titta här!
torsdag 28 oktober 2010
Ny Alfons Åberg-bok på biblioteket!
tisdag 26 oktober 2010
Svenska lanthus
Finns boken inne? Titta här!
277 sorters kakor
Boken är fylld med fotografier på läckra bakverk och är verkligen något för alla kakälskare att sätta tänderna i! En del bakverk är mer komplicerade och kanske inte något hemmabakaren kastar sig över, men det är inspirerande att titta i boken. Till recepten finns bra beskrivningar som förklarar hur man går till väga.
Finns boken inne? Titta här!
fredag 22 oktober 2010
Rim- och ramsböcker för små barn
Som barnbibliotekarie har jag förmånen att få träffa många nyblivna föräldrar
och deras små rara barn.
Biblioteket samarbetar med BVC, och därför brukar en av träffarna i föräldrautbildningen vara förlagd till biblioteket. När vi träffas brukar jag berätta lite grann om vad föräldrarna kan göra för att ge sina barn ett bra språk.
Ett roligt sätt är att rimma och ramsa med sina bebisar och småbarn!
Barnen kanske är för små för att förstå vad alla orden i rimmen betyder, men de fångas av rytmen i orden, och språkets melodi. I och med denna språkträning i späd ålder, när de får rimma och ramsa, blir det lättare att lära sig läsa och skriva när den tiden kommer. Detta påstår vissa språkforskare i alla fall.
På biblioteket finns ett flertal rim och ramsböcker att låna, men jag skulle speciellt vilja propagera för två ganska nyutkomna.
Bebisens roliga rim och ramsor är en härlig bok full av populära ramsor vi känner igen sedan flera generationer tillbaka. Där finns också plats för nya favoriter som hämtats från andra delar av världen. Camilla Lundstens illustrationer är färgglada och läckra. I en recension läser jag; "boken lyser som en sol i novembermörkret". Det låter väl härligt, och något som kan behövas så här års!
Till alla ramsorna i boken finns det rörelsebeskrivningar som uppmanar till kroppskontakt och lek. Till boken hör också en DVD där man kan se föräldrar och barn göra ramsorna tillsammans.
Efter att ha sett videon blir man definitivt övertygad ramsare! Föräldrarna och barnen verkar ha otroligt trevligt tillsammans. De glada bebisskratten smittar av sig, och jag får lust att testa ramsorna på någon liten i min närhet.
Lilla barnkammarboken: rim och ramsor...
har ingen medföljande DVD, men däremot en CD där man hör vuxna och barn läsa och sjunga tillsammans. Boken är otroligt läcker och inbjudande med fantastiska illustrationer av våra mest älskade barnboksillustratörer, t ex Stina Wirsén och Catarina Kruusvaal.
Även här finns tydliga instruktioner för rörelser att göra samtidigt med ramsandet.
torsdag 21 oktober 2010
Fantastiska bilder av Lennart Nilsson
Lennart Nilsson började sin yrkeskarriär som reportagefotograf och fotojournalist för bland annat bildtidskrifterna Se och Life.
måndag 18 oktober 2010
De nominerade till Augustpriset 2010
De nominerade är:
Årets svenska skönlitterära bok
- Spill. En damroman av Sigrid Combüchen
- Ränderna av Magnus Florin
- Livdikt av Johan Jönson
- Darling River av Sara Stridsberg
- Kioskvridning 140 grader – En wästern av Peter Törnqvist
- Ingersonetterna av Magnus William-Olsson
Årets svenska fackbok
- Vargen - den jagade jägaren
- Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman
- Mask – litteraturen som gömställe av Kristoffer Leandoer
- Cocaina. En bok om dom som gör det av Magnus Linton
- Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis
- Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien av Tina Thunander
Årets svenska barn- och ungdomsbok
- Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring
- Jag finns av Maja-Maria Hen
- Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
- Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström
- Det händer nu av Sofia Nordin
- Tänk om… av Lena Sjöberg
Vilken bok är din favorit?
söndag 17 oktober 2010
Sagan om den lilla farbrorn
Den lilla farbrorn vill så gärna ha en vän, men ingen bryr sig eller ser honom. Så en dag kommer en hund förbi som blir hans vän. Farbrorn är så glad och lycklig. Men efter ett tag dyker det upp en liten flicka som hunden blir förtjust i. Han har bara ögon för henne. Ska den lilla farbrorn bli ensam igen? Nej, så klart inte, boken slutar med att alla tre blir goda vänner!
Sagan om den lilla farbrorn är en underbar berättelse om ensamhet och vänskap, sorg och lycka. Den handlar om att ha dåligt självförtroende och hur man blir vänner och tar hand om varandra. Den är sorglig och rörande, men det lyckliga slutet värmer! Jag tror att många nya barn kommer att vilja höra sagan om den lilla farbrorn om och om igen.
Finns boken inne? Titta här!
fredag 15 oktober 2010
"Utrensning" av Sofi Oksanen
torsdag 14 oktober 2010
Mörka strömmar
Elinborg blir kallad till en lägenhet i centrala Reykjavik där det ligger en man mördad. Mannen har fått halsen avskuren och är klädd i en t-shirt som är alldeles för liten för honom. Elinborg hittar en sjal under sängen som har en doft av tandoorikryddor. Den doften för henne sedan på rätt väg i mordutredningen.
Mörka strömmar är en spännande deckare med många sammanträffanden och spår som leder ut till den isländska och ödsliga landsbygden.
Elinborg är en klipsk, lyhörd och mjuk polis med empatisk förmåga. Man får även följa hennes intresse för matlagning och hennes roll som mamma till tre tonåringar.
Finns boken inne? Klicka här
tisdag 12 oktober 2010
Enklare bröd - för hemmabagaren
Flera böcker vill inspirera och väcka intresse för surdeg. Förra hösten kom Surdegsbröd av Martin Johansson och nu har vi precis fått Enklare bröd - recept på knådfria bröd med och utan surdeg av samme författare.
söndag 10 oktober 2010
Kvinnor utan män - vacker film från Iran
Kvinnor utan män belönades med Silverlejonet under 2009 års filmfestivalen i Venedig.
torsdag 7 oktober 2010
Mario Vargas Llosa - årets nobelpristagare i litteratur
Så här lyder motiveringen:
”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”
Mario Vargas Llosa räknas som en av Latinamerikas ledande författare. De flesta av hans böcker är översatta till svenska och finns också på biblioteken som t ex Det gröna huset, Bockfesten och Den stygga flickans rackartyg. Vargas Llosa slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963.
Sveriges Radios latinamerikakorrespondent Lars Palmgren ger sin bild av Mario Vargas Llosa: en politiskt polemisk figur i Latinamerika, men samtidigt en av de författare som säljer bäst och som alla känner till.
Som ung stod han politiskt först långt till vänster och var en beundrare av den kubanska revolutionen. Men vänstersympatierna ersattes gradvis av en högerliberal inställning. 1990 gjorde Vargas Llosa ett misslyckat försök att bli Perus president.
Mario Vargas Llosa har arbetat som tv-journalist och undervisat på en rad universitet runt om i världen. Han är också ett fan av svenska deckarförfattaren Stieg Larssons Millenniumtrilogi och karaktären Lisbeth Salander.
Numera är han omväxlande bosatt i Madrid och Lima.
Läs här vad Ingrid Elam skriver om Vargas Llosa på SVT kulturnyheter
tisdag 5 oktober 2010
Vem får nobelpriset i litteratur 2010?
En del väljer att satsa pengar på dem som kan tänkas vinna. I år ligger tre poeter högst på vadslagningsbyrån Ladbrokes lista över förhandsfavoriter: svenska Tomas Tranströmer, polacken Adam Zagajewski och koreanen Ko Un.
Andra favoriter är den israeliske författaren Amoz Oz, amerikanerna Joyce Carol Oates och Philip Roth, nigerianske Chinua Achebe, algeriska Assia Djebar, syriske poeten Adonis och japanen Haruki Murakami.
En nyhet är att i år kan du för första gången se vem som får nobelpriset live på YouTube. På NobelPrize YouTube-kanal kommer även att finnas exklusiva intervjuer med nobelkommittéens medlemmar. YouTube-besökare kan också ställa frågor till vinnarna av 2010 års Nobelpris i fysiologi eller medicin, fysik, kemi, litteratur samt till vinnarna av Nobels fredspris och ekonomipriset. Svaren kommer att läggas upp på YouTube i december.
måndag 4 oktober 2010
Europeiska dyslexiveckan
På webbplatsen skriver man att "ett mycket stort antal människor har stora svårigheter att läsa och dessutom inte får den hjälp de behöver. I en stor undersökning för några år sedan konstaterade man till exempel att hela 13 procent i årskurs 9 har stora problem med läsning och läsförståelse."
På biblioteket uppmärksammar vi detta genom en liten utställning med böcker om dyslexi. Välkommen att låna!
Böcker om dyslexi
torsdag 30 september 2010
Mordet på Ragnhildsholmen
tisdag 28 september 2010
Bright Star
måndag 27 september 2010
Nyfiken på Erica Jong?
Erica Jong medverkade på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och i lördags kunde vi se henne i Skavlan på SVT. Detta med anledning av att Rädd att flyga kommer i nyutgåva samtidigt som hennes memoarer snart ges ut på svenska. Titeln på memoarerna är Förföra demonen : att skriva för livet. Boken är en brokig blandning av hennes liv och författande. Jong skriver om över trettio år av kändisskap, äkta män, älskare, sex och alkohol.
Läs början av Förföra demonen här!
Förföra demonen är hennes andra självbiografi. Den första, Rädd för femtio, kom 1994. I den berättade hon om sitt liv och våndan att fylla 50.
Dessa böcker av Ercia Jong hittar du på biblioteket!
söndag 26 september 2010
Skönt stickat
Gillar du att sticka, får du här en samling att ösa ur. Instruktionerna kan följas till punkt och pricka eller användas som inspiration och en grund att utgå från.
Kanske lockas du att göra egna varianter?
Finns boken inne? Titta här!