torsdag 7 oktober 2010

Mario Vargas Llosa - årets nobelpristagare i litteratur

Klockan 13.00 steg Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund ut i Börssalen och tilkännagav att årets Nobelpris i litteratur tilldelas den peruanske författaren Mario Vargas Llosa.

Så här lyder motiveringen:
”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”

Mario Vargas Llosa räknas som en av Latinamerikas ledande författare. De flesta av hans böcker är översatta till svenska och finns också på biblioteken som t ex Det gröna huset, Bockfesten och Den stygga flickans rackartyg. Vargas Llosa slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963.

Sveriges Radios latinamerikakorrespondent Lars Palmgren ger sin bild av Mario Vargas Llosa: en politiskt polemisk figur i Latinamerika, men samtidigt en av de författare som säljer bäst och som alla känner till.
Som ung stod han politiskt först långt till vänster och var en beundrare av den kubanska revolutionen. Men vänstersympatierna ersattes gradvis av en högerliberal inställning. 1990 gjorde Vargas Llosa ett misslyckat försök att bli Perus president.
Mario Vargas Llosa har arbetat som tv-journalist och undervisat på en rad universitet runt om i världen. Han är också ett fan av svenska deckarförfattaren Stieg Larssons Millenniumtrilogi och karaktären Lisbeth Salander.
Numera är han omväxlande bosatt i Madrid och Lima.
Läs här vad Ingrid Elam skriver om Vargas Llosa på SVT kulturnyheter

Dessa böcker finns på Arboga bibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar