fredag 19 november 2010

Min kamp - Norges mest omdiskuterade roman!

Karl Ove Knausgårds Min kamp är den mest omdiskuterade romanen i Norge på flera år. Det är en självbiografisk romansvit i sex delar varav fem hittills kommit ut. Den första delen kom i september i svensk översättning.

Knausgård skriver självutlämnande om både sig själv och sin omgivning. I Norge väckte böckerna debatt om vad man får skriva om andra människor under deras rätta namn. Hans förra hustru känner sig uthängd och släktingar reagerade mot porträttet av Knausgårds far. Samtidigt har böckerna hyllats och prisats för skildringen av tonårsfyllor, förälskelse, tristess, vardag och kampen för egen tid.
Första delen inleds med en svepande beskrivning av varje människas slutpunkt, döden. I centrum står en far som i hela sitt liv agerar på ett sätt som gör honom onåbar och omöjlig att förstå. Boken utgår från Karl Oves nuvarande situation med fru och två små barn i Malmö. Han skriver personligt om hur han tvingats sluta dricka eftersom han då tappar kontrollen och gör sig själv och andra illa.
Så kommer telefonsamtalet från brodern med besked om faderns död. Det som följer är ett hårt uppvaknande och en begravning av en far han aldrig kände.
Finns boken inne? Klicka här!

Om du läsa boken och samtidigt få en chans att höra vad andra tycker om den, kan du gå med i Dagens Nyheters virtuella bokcirkel! Ett lite annorlunda sätt att tillsammans med andra läsa och diskutera en bok. Klicka här för att komma till dn.se/bokcirkeln

2 kommentarer:

  1. Hej,

    den här bloggen har fått en Cherry on Top Award av mig. Jag förstår dock om det kan bli svårt att uppfylla pris"kraven" som den är upplagd. Vill ändå uppmärksamma ett bra initiativ :)

    http://bilderord.wordpress.com/2010/11/23/cherry-on-top-award/

    SvaraRadera