tisdag 30 november 2010

Igelkottens elegans

Igelkottens elegans blev en jättesuccé när kom ut i Frankrike. Författaren heter Muriel Barbery och är lärare i filosofi. Boken har även filmatiserats.
Igelkottens elegans är en må bra-roman som handlar om vänskapen mellan tre udda personer i ett hus i Paris.
Renée Michel är en vresig portvakterska i en fastighet i ett av Paris välbärgade kvarter. Hon lever ett diskret liv och ingen i huset anar att den lågutbildade och fula kvinnan älskar konst, musik, filosofi och litteratur. Tolvåriga Paloma Josse är brådmogen och överbegåvad och försöker förgäves smälta in bland sina jämnåriga. Hon tänker ta livet av sig på sin trettonårsdag. Paloma bor med sin familj i en av lyxvåningarna i huset. Renées och Palomas vägar korsas när en äldre japansk affärsman flyttar in. Han blir vän med Paloma och är den förste som anar att Renée har en hemlighet.
Igelkottens elegans är en varm berättelse om vänskap. Boken är lättläst samtidigt som den innehåller en del filosofiska diskussioner. Det gör att första delen av boken är lite trög, tycker jag, men i mitten tar berättelsen fart och man dras ovillkorligen in i den.

Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar