måndag 20 december 2010

Miraklet i Lourdes

Finns det mirakel?
Den frågan ställs i den franska filmen Miraklet i Lourdes.
MS-sjuka Christine är rullstolsburen och lever ensam och utan kontakt med jämnåriga. För att bryta ensamheten ger hon sig av på kulturella och religiösa gruppresor. Hon har anmält sig till en pilgrimsresa till staden Lourdes där mirakel sägs ske med kroniskt sjuka människor som dricker av vattnet i en helig källa. Christine är inte särskilt religiös och har inga förväntningar. Men en morgon vaknar hon, stiger upp ur rullstolen och känner sig botad.
Plötsligt blir Christine intressant för omgivningen och hennes isolering är äntligen bruten. Men miraklet tillfredsställer varken katolska kyrkan eller dess kritiker. Varför skulle just hon bli botad och inte jag? undrar man avundsjukt.
Miraklet i Lourdes är en film om människors längtan efter små och stora mirakel. I Lourdes blomstrar en business med försäljning av ljus och katolskt krimskrams. Man förstår att regissören Jessica Hausner är skeptisk till detta och utnyttjandet av människors tro. Christine spelas av Sylvie Testud som uttrycker alla känslor med hjälp av sitt ansikte. Christine önskar sig bara att få leva ett normalt liv. Hon ser längtansfullt på de unga sköterskorna och vakterna som flörtar med varandra.
Är hennes tillfrisknande ett mirakel eller är det något annat? Vare sig du är intresserad av religion eller inte så finns mycket att hämta i Miraklet i Lourdes.
DVD, 1 timme, 39 minuter lång. Barntillåten.

Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar