tisdag 23 november 2010

Nowhere boy - John Lennons okända liv

Hur var John Lennons liv innan han blev känd? Hur kom det sig att han började med musik?
Filmen Nowhere boy handlar om John Lennons ungdomsår i Liverpool. Hur väl den överensstämmer med verkligheten vet jag inte, men det är underhållande och också lite sorgligt.
John Lennon växer upp hos sin moster Mimi. Hans föräldrar skildes när han var 5 år och han lämnades i mosterns vård. Mamman Julia bor inte långt därifrån med sin nya familj, men det får John inte veta. När han möter Julia efter många år är det med blandade känslor.
Relationen mellan Mimi och Julia är ansträngd. Båda älskar John och han slits mellan den strama men välmenande Mimi och den mer frigjorda Julia. Han är en kvicktänkt och uppkäftig tonåring och råkar i trubbel i skolan. I smyg går han hem till Julia och det är hon som lär honom spela banjo och får honom intresserad av musik. John bildar sitt första band och träffar två andra begåvade killar, Paul och George. När filmen slutar är de på väg till Hamburg.
Varför Julia lämnade bort honom är en fråga som plågar John. Just när de börjat lära känna varandra inträffar en tragedi.
Sist i filmen hörs John Lennon sjunga Mother, sången om hans längtan efter mamman och pappan som övergav honom. Den knyter ihop berättelsen och ger en sorgsen eftersmak.
DVD 1 timme, 33 minuter. Från 7 år.

Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar