tisdag 16 november 2010

En profet - ruggigt bra fängelsefilm

19-årige Malik El Djebena är dömd till sex års fängelse. När han börjar avtjäna sitt straff är han relativt oskuldsfull jämfört med övriga fångar. I fängelset är stämningen rå och som ny står Malik längst ner på rangskalan. Det är konflikter mellan olika gäng och för att överleva tvingas Malik få respekt från ett av gängen. Malik har arabiskt ursprung men hamnar trots det i det korsikanska gänget där han beskyddas av den stenhårda bossen César. Efter att ha utfört ett mord åt gänget blir han bossens passopp. När Césars förtroende för honom växer får Malik ta på sig allt mer komplicerade uppdrag. Så småningom börjar han bygga upp ett eget kontaktnät i den kriminella världen...

Den franska kritikerrosade En profet är ett drama om priset för att överleva. Filmen blev bland annat belönad med Grand Prix vid den 62:a Filmfestivalen i Cannes. Regissör är Jacques Audiard.
Tahar Rahim som spelar Malik gör en stark rolltolkning, liksom övriga skådespelare. Man känner sympati för Malik trots att hans handlingar inte alltid är sympatiska. En profet är en realistisk och brutal film, men mycket sevärd och väl berättad. Man känner sig omskakad efter att ha sett den.
Finns filmen inne? Titta här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar