fredag 22 oktober 2010

Rim- och ramsböcker för små barn




Som barnbibliotekarie har jag förmånen att få träffa många nyblivna föräldrar
och deras små rara barn.
Biblioteket samarbetar med BVC, och därför brukar en av träffarna i föräldrautbildningen vara förlagd till biblioteket. När vi träffas brukar jag berätta lite grann om vad föräldrarna kan göra för att ge sina barn ett bra språk.
Ett roligt sätt är att rimma och ramsa med sina bebisar och småbarn!

Barnen kanske är för små för att förstå vad alla orden i rimmen betyder, men de fångas av rytmen i orden, och språkets melodi. I och med denna språkträning i späd ålder, när de får rimma och ramsa, blir det lättare att lära sig läsa och skriva när den tiden kommer. Detta påstår vissa språkforskare i alla fall.


På biblioteket finns ett flertal rim och ramsböcker att låna, men jag skulle speciellt vilja propagera för två ganska nyutkomna.


Bebisens roliga rim och ramsor är en härlig bok full av populära ramsor vi känner igen sedan flera generationer tillbaka. Där finns också plats för nya favoriter som hämtats från andra delar av världen. Camilla Lundstens illustrationer är färgglada och läckra. I en recension läser jag; "boken lyser som en sol i novembermörkret". Det låter väl härligt, och något som kan behövas så här års!
Till alla ramsorna i boken finns det rörelsebeskrivningar som uppmanar till kroppskontakt och lek. Till boken hör också en DVD där man kan se föräldrar och barn göra ramsorna tillsammans.
Efter att ha sett videon blir man definitivt övertygad ramsare! Föräldrarna och barnen verkar ha otroligt trevligt tillsammans. De glada bebisskratten smittar av sig, och jag får lust att testa ramsorna på någon liten i min närhet.

Lilla barnkammarboken: rim och ramsor...
har ingen medföljande DVD, men däremot en CD där man hör vuxna och barn läsa och sjunga tillsammans. Boken är otroligt läcker och inbjudande med fantastiska illustrationer av våra mest älskade barnboksillustratörer, t ex Stina Wirsén och Catarina Kruusvaal.
Även här finns tydliga instruktioner för rörelser att göra samtidigt med ramsandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar