söndag 10 oktober 2010

Kvinnor utan män - vacker film från Iran

Filmen är inspirerad av romanen Kvinnor utan män av den iranska kvinnliga författaren Sharhnush Parsipur. Regissör är Shirin Neshat, internationellt uppmärksammad konstnär. I sina arbeten skildrar hon kvinnornas situation i Iran, både historiskt och i nutid.

Filmen utspelar sig den oroliga sommaren 1953 i Teheran. Den demokratiskt valde premiärministern Mossadegh störtas i en statskupp stödd av USA. Kuppen återinsatte shahen som enväldig härskare. Vi får följa fyra kvinnor som alla är på flykt från någon form av förtryck. De kommer från olika sociala klasser men begränsas alla av sitt kön och samhällets hårda regler för kvinnor. Munis vill delta i den politiska kampen, men hindras av sin bror. Den prostituerade Zarin rymmer från en bordell. Faezeh är olyckligt förälskad och rädd för att bli våldtagen. Fakhri lämnar sin man som hon inte älskar längre och flyttar ut på landet. Där köper hon ett hus med tillhörande magisk trädgård och skapar sig en oas. Denna trädgård blir en tillflyktsort för andra kvinnor som vill bestämma över sina egna liv.

Kvinnor utan män är suggestiv, verklighet och dröm flyter in i varandra. Den har ett vackert, poetiskt bildspråk och är fylld av magisk realism. I den här filmen är bilderna viktigare än dialogen. Historiens början och slut är oklara, men det är hela tiden intressant och gripande.
Kvinnor utan män belönades med Silverlejonet under 2009 års filmfestivalen i Venedig.
Finns boken inne? Finns filmen inne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar