söndag 26 september 2010

Nya läsa-lätt böcker

Visst är det spännande när barnen på egen hand knäcker läskoden?
Sedan vill de pröva att läsa böcker själva, men vad ska man stoppa i händerna på dem?
Något lagom svårt och intresseväckande så att de inte tappar läslusten direkt. Vi själva minns tragglandet med mor är rar och far ror, och vill gärna bespara våra små detta meningslösa rabblande. Tack och lov har dagens läsa-lätt böcker utvecklats betydligt både till form och innehåll.
Helena Bross är en mycket produktiv och omtyckt författarinna inom denna genre. Hennes bokserie om klass 1b är mycket populär och de olika delarna är ständigt utlånade.
Nu kommer en ny serie, Minimysterierna, där första boken heter "Nattspaning". Den handlar om kompisarna Kevin och Dina som gillar att leka detektiver. De är två modiga barn i lågstadieåldern som i den här boken blir vittnen till ett inbrott. De lyckas också hjälpa polisen att fast rånaren! På runt 60 sidor med 2-5 rader per sida hinner Helena Bross berätta en spännande historia med ett vettigt innehåll. Jag gillar också de färgglada illustrationerna av Mattias Olsson. De tillför historien dramatik och livsglädje. Kolla här om boken finns att låna.
Erika Eklund Wilsons serie om hästtjejen Märta är också roliga böcker att läsa för nybörjaren.
De ligger på ungefär samma svårighetsgrad textmässigt som "Nattspaning".
Märta älskar hästar och har börjat rida på ridskola. Men samtidigt som ridningen är det roligaste som finns, är Märta lite rädd också varje gång hon kommer till stallet. Hästarna är så stora och starka, och hon är ganska liten och lätt. Klarar hon av att vara tillräckligt tuff, så att hästarna gör som hon vill?
I den senaste boken "Märta rider vilse" skall hennes ridgrupp ge sig ut i skogen och rida.
Märta kommer på efterkälken med sin häst, och plötsligt är alla försvunna. Vad ska hon göra nu?
Böckerna om Märta handlar om vardagslivet med hästarna i stallet, och bör bli stora favoriter bland alla små hästälskare i lågstadieåldern.
Kolla här vilka böcker du kan låna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar