fredag 15 oktober 2010

"Utrensning" av Sofi Oksanen

"Utrensning" kom ut på svenska i början av 2010. Vi fick den till biblioteket i mars, och sedan dess har boken varit ständigt utlånad.
Den har gått direkt från en låntagare till en annan, och har inte varit "hyllvärmare" någonting alls!
"Utrensning" är verkligen en bok som förtjänar att läsas av många!
Både kritiker och den läsande publiken älskar den. Sofi Oksanen har fått flera priser för boken, Finlands motsvarighet till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris 2010.
Boken är verkligen en stor läsupplevelse, och samtidigt en skönlitterär lektion i nutidshistoria som har utspelats så nära oss. Hur det var att leva i Baltikum under den ryska ockupationstiden.

När boken börjar 1992 möter vi Aliide, en gammal estnisk bondkvinna. Hon verkar inte vara omtyckt i sin by. Grannarna utsätter henne för olika trakasserier.
Som läsare får vi ledtrådar om att Aliide har gjort saker som inte kan förlåtas.
En dag hittar hon den unga ryska kvinnan Zara avsvimmad i sin trädgård. I och med detta börjar Aliides mörka förflutna nystas upp bit för bit. Den unga kvinnan Zara har nämligen inte hamnat just hos henne bara av en tillfällighet. De båda kvinnornas öden visar sig vara tätt sammanlänkade.
I tillbakablickar levandegörs historien på ett vibrerande sätt. Berättelsen är ofta skrämmande och brutal, men oavbrutet intressant att läsa. Kvinnornas öden under denna hårda tid står i centrum.
Kolla här om boken finns att låna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar