tisdag 30 oktober 2012

Mannen från Le Havre - finskt vemod på franska

Den finske regissören Aki Kaurismäki har utvecklat ett helt eget universum. Filmerna är fyllda av finskt vemod, lakonisk humor och särpräglade personligheter. Se till exempel Mannen utan minne, en fantastisk historia om en man som tappat minnet efter ett överfall.
Mannen från Le Havre utspelar sig i Frankrike. Marcel Marx är en gammal skoputsare i Le Havre som sällan får några kunder, men som är lycklig ändå. Han har ett kärleksfullt äktenskap med Arletty och är nöjd om han får några glas om dagen på kvarterets bar. Men allt förändras när Arletty blir allvarligt sjuk och hamnar på sjukhus. Samtidigt dyker Idrissa upp, en liten kille från Afrika som kommit som papperslös båtflykting till Le Havre i en container tillsammans med andra afrikaner på flykt. Han skulle till London där hans mamma väntar. Idrissa jagas av polisen och Marcel bestämmer sig för att hjälpa och skydda honom.

Mannen från Le Havre handlar om vikten av att vara en god människa och ställa upp för dem som är i nöd. Europas flyktingpolitik får en rejäl känga av regissören.
Alla talar franska och handlingen utspelar sig i Le Havre, men man känner ändå igen Kaurismäki. Det är avskalade miljöer med minimal rekvisita och  Kaurismäki-veteranen Kati Outinen spelar rollen som Arletty. De lätt excentriska rollfigurerna är lika gravallvarliga och fåordiga som i hans tidigare verk. Trots att filmen handlar om ett aktuellt ämne tycks den utspelas i ett annat årtionde. Den är fylld av franska klichéer, på baren lyssnar männen till klassiska chansons och man bär sin baguette under armen.
Det är en lågmäld och sorglig film som ändå lyckas vara rolig och drastisk. Gillar du Kaurismäki, är den här filmen ett måste!

Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar