tisdag 23 oktober 2012

Njut av Afternoon tea!

Afternoon tea är en trevlig engelsk vana som vi importerat till Sverige. Att sätta sig ner med en kopp te och några goda smörgåsar eller scones tillhör livets njutningar.
I boken Afternoon tea får du lära dig hur man brygger det perfekta teet och vilka tillbehör man kan ha.
Musikjournalisten Jan Gradvall berättar om hur traditionen att dricka te på eftermiddagen uppstod. Det lär ha varit hertiginnan av Bedford som introducerade Afternoon tea runt 1840. Hon behövde något i magen på eftermiddagen eftersom middagen inte serverades förrän sent på kvällen. Ryktet om hennes vana spred sig, allt fler tog efter och till slut blev det en tradition över hela Storbritannien.

Tedrickande är ofta förknippat med bokläsande och visst är det mysigt att krypa upp i soffan med en bok och en kopp te! Många karaktärer i engelsk litteratur själva dricker te. Hela tiden dricks det te och mumsas på scones i såväl Harry Potter-böckerna som i Agatha Christies deckare. Det är inte heller en slump att det finns en teblandning som fått namnet Jane Austen.
Enligt Jan Gradvall smakar te ännu godare om man samtidigt lyssnar på engelsk popmusik. The Kinks har till och med gjort låtar med titlar som Afternoon tea och Have a cuppa tea.

Andra halvan av boken innehåller recept. Kokboksförfattaren Liselotte Forslin bjuder på sina bästa recept från Englandsbesöket, alltifrån de klassiska gurksnittarna och scones med clotted cream och marmelad till fruktkaka med Guinness och plommonpaj.
Boken är dessutom gjord på engelska landsbygden i trakten runt Bath. Den är fylld av vackra bilder på både landskap och bakverk.
Att unna sig Afternoon Tea är att ta en time out från hela den stressade samtiden.Varsågod och njut!

Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar