torsdag 11 oktober 2012

40 år med Alfons Åberg

Säg det barn som aldrig hört talas om Alfons Åberg! Han och Pippi Långstrump tillhör barnboksklassikerna och är kända långt utanför Sveriges gränser. Alfons älskas av både barn och föräldrar och har fått oss att skratta, fundera och gråta genom åren.
I år är det 40 år sedan Gunilla Bergström skrev den första Alfons-boken, Godnatt Alfons Åberg. Med anledning av det ger nu förlaget Rabén & Sjögren ut en jubileumsbok, 40 år med Alfons Åberg och hans skapare Gunilla Bergström. Det är en trevlig och lättläst bok med många illustrationer.

Hittills har det blivit 25 Alfonsböcker, den senaste kom i år och har titeln Skratta lagom! sa pappa Åberg. Alfons blir aldrig äldre än 7 år. Han har busat, haft låtsaskompis, varit i slagsmål och varit rädd för spöken, kort sagt varit med om sådant som alla barn upplever. Ibland har han ställt svåra frågor om liv och död. Hans ensamstående, piprökande pappa har väckt uppmärksamhet i flera länder och många har undrat var Alfons mamma är?
Jubileumsboken är en hyllning till både Alfons och hans skapare Gunilla Bergström, men handlar mest om böckerna. Den har tre huvudkapitel som tar upp olika perspektiv på Alfonsböckerna. Lotta Olsson har intervjuat och skrivit en essä om Bergström och hennes uppväxt med ett ständigt ritande. Jan von Bonsdorff sätter in illustrationerna i ett konstvetenskapligt sammanhang och barnboksforskaren Lena Kåreland skriver om Alfons och samtidsandan. Hon tar speciellt upp genusaspekter och könsrollsdebatten.
Dessutom finns det med korta beskrivningar av alla Alfons-böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar