söndag 28 oktober 2012

Allt om ved!

I Sverige är vedeldning både en nödvändighet och en tradition. Vi använder tre miljoner ton ved varje år och i takt med att elpriserna stiger ökar vedeldningen.
Boken Ved riktar sig till alla som använder ved, oavsett om de eldar varje dag för att värma upp sitt hus eller bara köper ett par släcker om året för att myselda.
Den norske författaren Lars Mytting har samlat erfarenheter från såväl forskare som fullfjädrade vedeldare. Här hittar du fakta om inköp av ved, staplingsmetoder, torkning och eldning. Det finns mycket pengar att spara på att använda rätt eldstad och en korrekt eldningsmetod. Dessutom innehåller boken avsnitt om skogsskötsel, miljöaspekter, motorsåghistoria och olika sorters eldstäder.
I Norge har Ved blivit en försäljningssuccé. Den svenska utgåvan har anpassats efter svensk eldningstradition. Norrmännen eldar i huvudsak i eldstäder av gjutjärn, medan få har kakelugnar som på norska heter just svenskeovn. Den svenska utgåvan innehåller ett extrakapitel om kakelugnar och mer bildmaterial. Den har också mer detaljer om redskap som motorsågar och yxor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar