tisdag 29 maj 2012

Tinker tailor soldier spy

Tinker tailor soldier spy är en filmatisering av John Le Carrés bästsäljare med den svenska titeln Mullvaden.
Filmen utspelas under 1970-talet i England. Det kalla kriget pågår för fullt och en brittisk agent tillfångatas under ett misslyckat uppdrag i Ungern. Det leder till att toppagenten George Smiley blir avstängd från sin tjänst
inom MI6, Storbritanniens hyperhemliga kontraspionageprojekt. När en annan agent framför information om att en "mullvad" vistas i The Circus (slang för den brittiska underrättelsetjänsten) tvingas Smiley återigen in i en värld av spionage. Han antar uppdraget att försöka hitta den dubbelagent som man misstänker infiltrerat MI6.

Tinker tailor soldier spy är Tomas Danielsons internationella regidebut. Den har fått positiv kritik av både kritiker och John Le Carré.
Titeln kommer från den engelska räkneramsan tinker, tailor, soldier, sailor, richman, poorman, beggarman, thief. Några av orden används som kodnamn för de fem misstänkta mullvadarna.
Det är långt från James Bond. Varken biljakter eller vackra fatala kvinnor ingår i historien. Stämningen är tät och dyster, det är instängt och klaustrofobiskt i MI6. Alla misstänker varandra. Intrigen är ibland snårig och som åskådare kan man inte slötitta om man vill hänga med i dubbelspelen och villospåren.
Det här låter kanske avskräckande, men jag kan bara hålla med alla som hyllat filmen, den är fantastisk! Det är spännande och engagerande. Alfredson har valt ut de bästa skådespelarna till rollerna, där de får briljera. Som den sträve och luttrade Smiley ser vi Gary Oldman. De fyra övriga agenterna görs av Colin Firth, David Dencik, Toby Jones, Ciarán Hinds. Det är dessutom snyggt filmat. Lyssna också till musiken!

DVD, 2 timmar, 7 minuter. Tillåten från 11 år.
Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar