tisdag 15 maj 2012

To kill a mockingbird

Det finns så många böcker som jag vill läsa. Listan kan göras hur lång som helst med underbara och fängslande berättelser. Den här boken är en av dem.
To kill a mockingbird, på svenska med titeln Dödssynden, är en amerikansk klassiker skriven av Harper Lee. Det är en stark historia som berör lika mycket idag som när den kom 1960.
Berättare i boken är en nioårig flicka, Scout, som växer upp med sin bror Jem i en småstad i Alabama på 30-talet. Modern är död och barnen tas om hand av en svart hushållerska. Fadern Atticus är advokat och får i uppdrag att försvara en svart man som står anklagad för våldtäkt på en vit kvinna. Utgången är given på förhand, men Atticus tänker inte ge upp i första taget. Han är en man med stark känsla för vad som är rätt och fel. Hans tillvägagångssätt skaffar honom fiender, men väcker också beundran för att han gör det moraliskt enda rätta.
Man ser staden och människorna genom Scouts ögon, hon berättar om händelserna som hon uppfattar dem. Klasskillnaderna är stora, och svarta och vita lever strikt åtskilda i staden. Rasismen finns i vardagen utan att någon ifrågasätter den. Det finns fattiga vita familjer, men dessa har ändå högre status än de svarta.
Atticus lär barnen att tänka själva och att ifrågasätta det de ser omkring sig. Han känns som en ovanlig förälder för den här tiden. Scout och Jem upptäcker att världen är orättvis och att alla människor inte är goda.

Dödssynden är en fängslande bok och budskapet i den, alla människors lika värde, är fortfarande lika angeläget. Läs boken, den kommer att leva länge!
Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar