fredag 1 juni 2012

Kanonsalut och vaggor - kungliga dop

När lilla prinsessan Estelle föddes i februari sköts det salut om 21 skott i Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona samt Göteborg. När hon döptes i maj kunde vi följa hela ceremonin i tv:s direktsändning och se hur hon klarade sitt första officiella uppdrag.
Nu har det kommit en bok om kungliga dop genom tiderna. Det är Lena Rangström 1:e intendent vid Livrustkammaren, som ställt samman Kanonsalut och vaggor - kungliga födslar och dop.
Ett kungligt barns födelse är långt från en familjeangelägenhet. Från första stund väntar ett liv i offentlighet. Det är en viktig händelse som tryggar dynastins och monarkins fortlevnad.
Lena Rangström berättar om kungliga födslar, dop och kyrktagningsceremonier i Sverige under fyrahundra år. Det är en vacker bok med fina fotografier på både föremål och personer. Ur Livrustkammarens stora samlingar har hon letat fram bedårande spädbarnsplagg och dopklänningar som är rena konstverken. Där finns också större föremål som Karl XI:s vagga som alltjämt används vid de kungliga dopen och som Estelle låg i. Lena Rangström berättar också om ammor, faddrar och barnkammare.

Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar