onsdag 3 augusti 2011

The king´s speech

Det engelska dramat The king´s speech är en helt underbar film att förgylla sommarkvällen med. Den handlar om den engelske kungen George VI , nuvarande drottning Elizabeths far. Han led av dålig hälsa och svår stamning och ingen läkare hade kunnat hjälpa honom innan han träffade den excentriske talpedagogen Lionel Louge.
När Edward VIII abdikerade 1936 blir hans yngre bror Albert motvilligt kung under namnet George VI. Georges stammande är ett stort problem och han har undvikit offentliga framträdanden. Men med det hotande världskriget i Europa behöver England en stark kung som kan leda landet och hålla tal till folket. Då tar kungens hustru Elizabeth kontakt med en okänd och självlärd talpedagog, Lionel Logue. Det är en sista utväg och först vägrar kungen att gå med på Logues okonventionella metoder. Men med tiden växer en försiktig men nära vänskap fram mellan kungen och Logue. Personerna runt kungen har dock inte förtroende för australiensaren Logue och allt ställs på sin spets när kungen måste göra sitt livs framträdande för att gjuta mod i nationen.
Colin Firth är för många för evigt förknippad med Mr Darcy i Stolthet och fördom. Här spelar han kungen och det är utan tvekan Firths film. Han ÄR George och får oss att känna hur han kämpar med orden som inte vill komma ut. Geoffrey Rush spelar ofta udda karaktärer och gör också han en bra prestation i rollen som Lionel Logue. Spelet mellan Firth och Rush och den välskrivna dialogen är en fröjd att se och höra.

DVD, 1 timme, 58 minuter. Barntillåten.
Finns filmen inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar