tisdag 16 augusti 2011

"Sarahs nyckel" - en film som berör!

Filmen "Sarahs nyckel" bygger på fransyskan Tatiana de Rosnay´s bästsäljande roman med samma namn. Romanen har gjort stor succé runt om i världen, och låg faktiskt mer än 100 veckor på New York Times bästsäljarlista. Jag kan förstå det!
Boken har jag inte läst, men filmen gjorde mig djupt berörd.

Berättelsen utspelar sig i Paris på två tidsplan, både 1942 och i nutid.
Sommaren 1942 inträffar en mörk händelse i fransk nutidshistoria.
En händelse som inte talats mycket om i historieböckerna, och som den franske presidenten Jacques Chirac offentligt bad om ursäkt för 1995.
Mitt under brinnande krig, hjälper fransk polis den tyska ockupationsmakten att arrestera mer än 13 000 judar i Paris.
Det är mest kvinnor och barn som samlas ihop som boskap, och förs till den stora idrottshallen Vel´d´Hiv, i väntan på vidare transport till koncentrationsläger. Förhållandena är fruktansvärda.
Ingen mat och dryck delas ut, och sanitetsanläggningarna brakar ihop.
10-åriga Sarah och hennes familj tillhör de som blir arresterade. Precis innan polisen kommer gömmer Sarah sin lillebror i garderob och låser dörren.
Hon tror att hon snart ska komma tillbaka och släppa ut honom, men så blir inte fallet...

I nutidens Paris finns den amerikanska journalisten Julia, som spelas av Kristin Scott-Thomas. Hon är gift med en fransman, och bor i Frankrike sen många år tillbaka.
Julia får i uppgift av sin chef att skriva om Vel d´Hiv-razzian. Under efterforskningarna stöter hon på historien om Sarah, och upptäcker då att hennes familj har personliga band till historien.
Hennes makes familj fick ta över Sarahs familjs lägenhet, när de arresterades och skickades i väg till koncentrationslägren.
Filmen är en gripande och lärorik. Den påminner om den kollektiva skuld vi alla får dela över judeförföljelserna under andra världskriget.
Mélusine Mayance, heter den unga flicka som spelar Sarah. Lägg det namnet på minnet, för henne kommer vi få höra mera om i framtiden! Hon är helt fantastisk! Hon ger de grymma scenerna från lägret extra liv med sin otroliga närvaro. Regissören Gilles Paquet-Brenner berömmer henne i extramaterialet efter filmen. Han säger att hon är en av de skickligaste skådespelare han jobbat med, oavsett ålder!
Filmen är 111 min lång.
Vill du se "Sarahs nyckel"? Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar