tisdag 16 augusti 2011

Det fjärde offret - en riktig bladvändare


Det fjärde offret är Mari Jungsteds nionde kriminalroman med poliserna Anders Knutas och Karin Jacobsson vid Visbypolisen.
En stilla sommarmorgon begås ett väpnat rån mot en värdetransport utanför Sparbanken i Klintehamn. Rånarna flyr på motorcykel till ett litet ödetorp. När polisen kommer dit är en av rånarna mördad. Först tror man att rånet har samband med någon motorcykelklubb, men så småningom börjar Anders Knutas leta efter samband i det förflutna. Parallellt med brottsutredningen berättas så bakgrunden till rånet. Rånarna är tre gamla kompisar, två killar och en tjej, som alla på något sätt har anknytning till Gotland. Tillsammans har de begått ett grovt brott för flera år sedan. Anders Knutas upptäcker att det finns ett samband mellan det brottet och mordet på rånaren. Snart är ännu en av rånarna mördad. Vem är mördaren? Ska Knutas och hans kollegor hinna hitta mördaren innan den tredje rånaren är död? Kan det finnas ett samband med det gamla brottet och de nya morden?
Mari Jungstedts deckare har inte så detaljerade skildringar av blod och våld. Det fjärde offret är spännande och lättläst, med korta kapitel. Man kommer snabbt in i handlingen. Huvudpersonerna Anders Knutas och Karin Jacobsson har man lärt känna i de tidigare böckerna. Det kan vara en fördel att läsa böckerna i rätt följd, eftersom det även handlar en del om huvudprivatpersonernas privatliv. Miljöbeskrivningarna är bra och levande.

Det fjörde offret finns både som tryckt bok och ljudbok.
Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar