söndag 14 augusti 2011

Grattis Olle Ljungström, årets Cornelis Vreeswijk-stipendiat!

Musikern Olle Ljungström har tilldelats 2011 års Cornelisstipendium. Så lyder juryns motivering:
"Årets Cornelis Vreeswijk-pris går till en sångare och låtskrivare vars konstnärskap är lika stort, som hans liv varit stormigt. Olle Ljungström är dina drömmar, han är den som aldrig säger nej. Bandnamnen talar också sitt tydliga språk: Rotten group, Lesbian hardcore och Reeperbahn. Det handlar inte om någon duktig dussin­artist, utan om en frispråkig fan, en poetisk primadonna och en melodiernas mästare. Olle Ljungströms känsliga skildringar av 80- och 90-talets dekadenta Stockholm och vårt tid­slösa sökande lämnade spår i en hel generation svenskar.
I dag spelar han mindre postmodern punkrock, men sjunger desto fler finstämda popvisor. Inspirationen kommer inte så mycket från Amsterdam som från Alingsås. Hans nasala och slagfärdiga stockholmska flyttar däremot aldrig. Den letar sig in oss och bygger bo."

Olle Ljungström har varit aktiv som sångare och musiker sedan 1977 och var med och grundade gruppen Reeperbahn. Många har lyssnat till hans sånger, men han har också blivit känd för sitt struliga liv med problem med droger och alkohol. Idag bor han i en liten by utanför Alingsås och håller på att spela in en ny platta. Den senaste kom för två år sedan. Bara några dagar efter prisutdelningen fyllde han 50 år.
Jag tycker att Ljungström är en värdig stipendiat, han är en egensinnig singer/songwriter med finurliga texter som jag gärna lyssnar till.
Dessa skivor av Olle Ljungström finns att låna på biblioteket:
Syntheziser

För att få Cornelisstipendiet måste man vara över 35 år, sjunga på svenska och söka stipendiet hos stiftelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar