tisdag 9 augusti 2011

Hemligheten i deras ögon

Det är inte så vanligt att filmer från Sydamerika hittar till Sverige. De få som kommer försvinner ofta snabbt från repertoaren. Därför tycker jag det är roligt att kunna lyfta fram den argentinska filmen Hemligheten i deras ögon, som vann en Oscar för bästa utländska film förra året. Filmen är en kombinerad thriller och kärlekshistoria och utspelas på 1990-talet med tillbakablickar till 1970-talet.
Benjamin Espôsito har gått i pension från sitt jobb som utredare hos polisen. Han bestämmer sig för att skriva en roman om ett gammal fall han aldrig kunnat släppa. 1974 våldtogs och mördades en ung nygift kvinna i sitt hem. Espôsito utredde brottet och trodde sig ha funnit mördaren. Han blev besatt av jakten på mördaren och fallet fick också hans hemliga förälskelse i sin unga chef, Irene Menéndez Hastings, att intensifieras. I början kritiserade hon hans våldsamma taktik för att hitta mördaren men drogs sedan med i jakten. Trots deras hängivna arbete motarbetades de av politiska skäl, både inom och utanför domstolen - 70-talet var en turbulent tid i Argentinas historia - och rättvisan hotas.

Hemligheten i deras ögon är en spännande historia och upplösningen överraskar, både oss tittare och Espôsito. Uttrycket att hämnas öga för öga och tand för tand får en ny innebörd.
DVD 2 timmar, 7 minuter. Tillåten från 15 år.
Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar