torsdag 18 augusti 2011

Tre starka kvinnor

Romanen Tre starka kvinnor gav den franska författaren Marie NDiaye ett internationella genombrott. Boken, som är NDiays nionde, vann det prestigefyllda Goncourtpriset 2009.
Tre starka kvinnor innehåller tre fristående berättelser om tre kvinnor med rötter i Senegal. Mellan kvinnorna finns ett svagt samband, som dock är av underordnad betydelse. Berättelserna rör sig i gränslandet mellan Europa och Afrika. De handlar om relationer och om maktförhållandena mellan man och kvinna, mellan rik och fattig och mellan vit och svart. Kvinnorna är inte starka i fysisk bemärkelse, de har en inre styrka som hjälper dem att härda ut.
Juristen Norah reser från sitt hem i Paris till sin senegalesiske far i Dakar. Norah har inte träffat honom sedan hon var barn, då han övergav modern och sina döttrar och tog med sig sonen till Afrika. Norah hatar fadern och vill ställa honom till svars, men han är inte längre den starke man hon minns från sin barndom. När fadern kräver att Norah ska försvara sin bror som sitter i fängelse, upptäcker hon fruktansvärd familjehemlighet.
Den andra berättelsen handlar om Fanta som lämnat Dakar och sitt arbete som lärare och flyttat till Frankrike. Fast vi ser henne genom hennes vite mans ögon. Rudy är en misslyckad köksförsäljare och vi följer honom under en dag då han tvingas konfronteras med en händelse i sitt förflutna som dömt honom till en känsla av ständigt misslyckande. Livet i Frankrike har inte blivit som Rudy lovade Fanta. Nu är han rädd för att Fanta ska lämna honom och under berättelsens gång öppnas Rudys ögon för vad som egentligen hände i Senegal. Det är skickligt skrivet, utan att Fanta kommer till tals lär man känna henne genom Rudy och berättelsen gör en oväntad vändning.
Den tredje berättelsen är den kortaste och den mest gripande. Den unga änkan Khady är barnlös och makens familj vill inte längre försörja henne utan skickar iväg henne på en oviss resa mot Europa. Hon får med sig en bunt sedlar som hon gömmer i trosorna. Khadys historia är tragisk och helt sakligt berättas om hur hon hamnar i människosmugglarnas händer och blir utnyttjad och förnedrad. Hon förlorar allt, utom sin självkänsla och sitt namn, som hon upprepar som ett mantra för sig själv: det är jag, Khady Demba.

Tre starka kvinnor har inga feel good-historier, tvärtom. Boken tar tid att läsa och språket är bitvis omständligt. Men den väcker många tankar och jag är glad över att ha läst den.

Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar