onsdag 27 april 2011

Med slutna ögon, italiensk deckare om kvinnovåld

Med slutna ögon är den andra deckaren med försvarsadvokaten Guido Guerrieri. Författaren heter Gianrico Carofiglio och har varit antimaffiaåklagare. Han sitter nu i den italienska senaten och är en stark kritiker av Berlusconis politiska korruption.
Advokaten Guido Guerrieri bor i Bari, en sliten kuststad i syditalien. Han tar sig an fall som ingen annan vill ta i och är inte rädd för att stöta sig med det korrumperade etablissemanget. Han är också känd för att vara hederlig och inte ta mutor.
Med slutna ögon är mer en rättegångsroman än en kriminalhistoria. Den börjar med att Guerrieri får besök av syster Claudia som förestår ett hem för misshandlade kvinnor. En av kvinnorna har utsatts för grova övergrepp av sin pojkvän. Nu terroriserar han henne och förföljer henne. Ingen advokat har hittills vågat ta sig an hennes fall - pojkvännen är son till chefsdomaren i staden. Guerrieri bestämmer sig mot bättre vetande för att ta an fallet som öppnar hans ögon för det dolda våld kvinnor utsätts för. Rättegången blir tuff och utgången en annan än den väntade...
En del av berättelsen kretsar runt advokatens privatliv. Guido Guerrieri är en trevlig bekantskap, en vemodig man runt 40 år som tycker om film och musik. Boken har ett lugnt tempo och en stillsam humor. Jag sträckläste den och ser fram emot att läsa mera om den rättrådige advokaten.

Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar