söndag 17 april 2011

"Hemligheten" av Philippe Grimbert

Det här är en skönlitterär bok i det lilla formatet som har ett innehåll som verkligen berör! Den har blivit en stor kritiker- och läsarsuccé i hemlandet Frankrike. Något boken verkligen förtjänar! Philippe Grimberts berättelse har en självbiografisk bakgrund. Han skriver om sin egen uppväxt i en judisk familj i efterkrigstidens Paris. Hans barndom präglades av skuggorna från förintelsen, och den mörka hemlighet hans familj ville dölja för honom.

Under hela sin barndom känner sig ensambarnet Philippe som en outsider i sin egen familj. Föräldrarna är starka och atletiska individer medan Philippe är ett vegt och sjukligt barn som inte motsvarar sina föräldrars förväntningar. Philippe känner sig tvungen att uppfinna en låtsasbror som kan klara allt det han inte förmår. Sim blir hans namn. Han är Philippes raka motsats, stark och atletisk och duktig på att slåss. Philippe förstår inte att genom att uppfinna Sim, har han kommit sina föräldrars tragiska hemlighet på spåren. Men snart avslöjas allt...

Boken har ett vackert och poetiskt språk som man njuter av att läsa, trots att den behandlar ett mycket tragiskt och sorgligt ämne.

Vill du läsa boken? Titta här om den finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar