onsdag 13 april 2011

Mäster Palm

Det är intressant att läsa romaner som handlar om människor som har funnits i verkligheten. Alexandra Coelho Ahndoril har skrivit flera romaner med verklighetsbakgrund. Hennes första roman heter Stjärneborg (2003) och huvudperson är vetenskapsmannen och astronomen Tycho Brahe. Hennes andra roman, Birgitta och Katarina (2006), handlar om den heliga Birgitta och en av hennes döttrar, Katarina. 2009 kom Mäster som handlar om August Palm (1849-1933), den skånske skräddaren som lade grunden till den svenska arbetarrörelsen.

August Palms barndom är eländig och fattig. Han tvingas bli lärling hos en elak skräddare när han är 10 år gammal sedan fadern dött och modern hamnat på fattighuset. Som ung skräddargesäll i 1870-talets Tyskland kommer August i kontakt med de socialistiska idéerna och börjar kämpa för rösträtt åt de fattiga. Han gifter sig med Johanna och familjen utökas snabbt med fyra barn. August öppnar skrädderi, men blir nästan ihjälslagen när han agiterar och familjen utvisas till Danmark. Johanna har ingen lätt tillvaro som Augusts hustru, de svälter och blir utsatta för trakasserier. Om August inte agiterat hade de kunnat haft ett litet skrädderi och haft det bra. I boken får man följa August Palm fram till 1881, då han anordnar ett legendariskt möte i Lill-jansskogen i Stockholm.

Coelho Ahndoril skildrar ett samhälle fullt av orättvisor och fattigdom, där inte minst barnen har det svårt. August och Johannas stora skräck är att barnen ska tas ifrån dem och säljas på auktion. Coelho Ahndoril ger ord åt både August och Johannas tankar. Det är lätt att identifiera sig med dem och deras kamp för en bättre värld.

Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar