söndag 1 maj 2011

Filmer om hämnd


Hämnden och Red Road är två filmer med ett gemensamt danskt ursprung. Båda handlar om hämnd och vad som kan driva människor till att gå över gränsen.

Hämnden är ett drama om valet mellan att slåss eller vända andra kinden till. Filmen är regisserad av Susanne Bier, en av mina favoritregissörer, och vann en oscar som bästa utländska film i mars. I huvudrollerna ses Mikael Persbrandt och Trine Dyrholm.
Läkaren Anton pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i en liten sömnig stad i Danmark. Han är pacifist och ser det som sin plikt att rädda liv. Men mötet med ren ondska ställer honom inför ett svårt dilemma. Hemma i Danmark har Anton svikit sin hustru Marianne och de ligger i skilsmässa. Deras äldste son, 12-årige son Elias, mobbas i skolan. Han blir kompis med Christian, en ny kille i klassen. Christian bär på en oförlöst sorg och aggressivitet. Deras vänskap sätter i gång en rad våldsamma händelser...
Hämnden är ett välspelat drama om vänskap, moral och mod som ställer många och svåra frågor. Mikael Persbrandt gör en av sina bästa rollprestationer någonsin. Borta är machostilen och han känns helt trovärdig som den kämpande läkaren. Barnskådespelarna är också fantastiska, deras sorg och smärta syns i ögon och kroppspråk. Det här är en film som inte lämnar någon oberörd. Se den!
DVD, 1 timme, 53 minuter. Från 15 år.
Finns filmen inne? Klicka här!

Red Road ingår i ett projekt, The Advance Party, som Lars von Trier tagit initiativet till. Det går ut på att tre debuterande regissörer gör varsin film som alla utgår ifrån samma karaktärer skapade av Lone Scherfig and Anders Thomas Jensen.
Red Road är ett skakande drama om hämnd och besatthet. Filmen utspelar sig i ett grått och trist Glasgow. Jackie arbetar vid monitorerna på ett bevakningsbolag där hon iakttar det som försiggår på gatorna i hennes övervakningsområde. En dag får hon syn på en man på skärmen. En man hon trodde hon aldrig skulle behöva se igen. Men nu är han där och hon blir som besatt. Hon känner att hon inte har något val. Hon måste konfrontera honom.
Man ser Jackies ansikte i mörkret vid monitorn och hur det förändras när hon upptäcker mannen. Man förstår snart att något hemskt har hänt, men det dröjer innan man får veta vad det är som driver Jackie. Handlingen berättas i ett lågt tempo och sakta byggs upp en tätnande stämning upp. Jag tyckte mycket om den här filmen och blev lika berörd av den som av Hämnden.
Red Road är regisserad av Andrea Arnold, som sedan gjorde Fish tank. Det är en stark debut, som visar att Arnold är en regissör att räkna med.
DVD, 1 timme, 53 minuter. Från 15 år.
Finns filmen inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar