fredag 15 april 2011

Kommissarie Lynley är tillbaka!

Nu har Elizabeth George kommit med en ny deckare med kommissarie Thomas Lynley och Barbara Havers, Denna dödens kropp. Det är den sextonde deckaren med det omaka deckarparet. Den första boken kom 1988 och har titeln Pappas lilla flicka. Det är en deckare som jag tycker fortfarande står sig bra. Förutom den spännande mordhistorien, blir man också fascinerad av de båda huvudpersonerna. Thomas Lynley, earl av Asherton, är snygg, kultiverad och rik. Hans assistent Barbara Havers kommer från arbetarklassen och är ful, klumpig och en social katastrof. Trots, eller tack vare sina olikheter, kompletterar de varandra väl i arbetet.
I Denna dödens kropp återvänder Thomas Lynley till Scotland Yard efter en lång tids frånvaro. Under tiden har mordroteln fått en ny chef och det har börjat gå grus i maskineriet. Lynely kallas in för att hjälpa till. En ung kvinna, Jemima Hastings, har hittats knivhuggen på en avskild kyrkogård i London. Vem tog hennes liv? En galning? En av männen som hyr rum i samma hus? Hennes expojkvän? Polisen har kört fast i utredningen och Lynleys gamla gäng litar inte riktigt på sin nya avdelningschef, Isabelle Ardery, som verkar gå alla på nerverna. Samtidigt som Lynley arbetar i London följer hans forna kolleger Barbara Havers och Winston Nkata mordspåret söderut. På landsbygden upptäcker de en vacker och underlig plats där gamla traditioner är i bruk, men främlingar inte särskilt välkomna. Skogen ruvar på många hemligheter.

Som vanligt har Elizabeth George åstadkommit en riktig tegelsten på 700 sidor. Enligt Lotta Olsson i Dagens Nyheter är Denna dödens kropp en av deckardrottningens bästa på flera år!
Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar