torsdag 28 oktober 2010

Ny Alfons Åberg-bok på biblioteket!


En ny Alfons Åberg bok är en stor och glad nyhet för alla barn och vuxna, med barnasinnet kvar. 1972 kom den första boken, och efter det har vi fått lärt känna Alfons i mer än tjugo böcker.
I "Alfons med styrke-säcken" är Alfons snart 7 år, och ute på mystiska äventyr. Han befinner sig mellan vanlig vardag och en hemlig inre värld.
Han drömmer, och är då allsmäktig kung i Egenlandet där han härskar över egenfolket.
När han vaknar berättar han för Pappa Åberg om allt spännande och fantastiskt han gjorde som kung. Pappa protesterar, för det han berättar om har ju inte hänt "på riktigt"... Men visst har väl Pappa Åberg fel där?
Nog kan en fantasi vara lika riktig, och viktig som verkligheten?

tisdag 26 oktober 2010

Svenska lanthus

Ett stycke svensk kulturhistoria får man se i praktverket Svenska lanthus av Susanna Scherman. Tillsammans med Åke E:son Lindman har hon rest landet runt och letat upp unika lanthus. I boken skildrar de arkitektur och intreriörer i allt från kungliga slott och herrgårdar till prästgårdar och bondgårdar.
De utgår från de senaste arkitekturhistoriska rönen och beskriver tjugo av Sveriges vackraste lanthus, från 1400-talet till andra hälften av 1800-talet.
Susanna Scherman är fil.dr i konstvetenskap på Lunds universitet och har forskat kring 1700-talskakelugnar. Åke E:son Lindman är Sveriges främsta arkitekturfotograf.
Två hus från Västmanland finns med i boken, Siggebohyttans bergsmansgård och Strömsholm.

Finns boken inne? Titta här!

277 sorters kakor

I 45 år har den kände konditorn och bagarmästaren Jan Hedh bakat kakor. Han började sin bana som lärling hos legendariska mästare och har arbetat på kända konditorier i både Sverige och Schweiz. Nu vill han själv föra hantverk och tradition vidare genom 277 sorters kakor. I boken har Jan Hedh samlat ihop recept på 277 sorters kakor, inklusive grundrecept på krämer och degar, som alla har det gemensamt att de tillhör vår svenska kaktradition och kulturhistoria. Det är en riktig receptskatt där man kan hitta många godsaker. Till exempel julkakor, mandelbakverk, olika småbröd och mjuka kakor.
Boken är fylld med fotografier på läckra bakverk och är verkligen något för alla kakälskare att sätta tänderna i! En del bakverk är mer komplicerade och kanske inte något hemmabakaren kastar sig över, men det är inspirerande att titta i boken. Till recepten finns bra beskrivningar som förklarar hur man går till väga.

Finns boken inne? Titta här!

fredag 22 oktober 2010

Rim- och ramsböcker för små barn




Som barnbibliotekarie har jag förmånen att få träffa många nyblivna föräldrar
och deras små rara barn.
Biblioteket samarbetar med BVC, och därför brukar en av träffarna i föräldrautbildningen vara förlagd till biblioteket. När vi träffas brukar jag berätta lite grann om vad föräldrarna kan göra för att ge sina barn ett bra språk.
Ett roligt sätt är att rimma och ramsa med sina bebisar och småbarn!

Barnen kanske är för små för att förstå vad alla orden i rimmen betyder, men de fångas av rytmen i orden, och språkets melodi. I och med denna språkträning i späd ålder, när de får rimma och ramsa, blir det lättare att lära sig läsa och skriva när den tiden kommer. Detta påstår vissa språkforskare i alla fall.


På biblioteket finns ett flertal rim och ramsböcker att låna, men jag skulle speciellt vilja propagera för två ganska nyutkomna.


Bebisens roliga rim och ramsor är en härlig bok full av populära ramsor vi känner igen sedan flera generationer tillbaka. Där finns också plats för nya favoriter som hämtats från andra delar av världen. Camilla Lundstens illustrationer är färgglada och läckra. I en recension läser jag; "boken lyser som en sol i novembermörkret". Det låter väl härligt, och något som kan behövas så här års!
Till alla ramsorna i boken finns det rörelsebeskrivningar som uppmanar till kroppskontakt och lek. Till boken hör också en DVD där man kan se föräldrar och barn göra ramsorna tillsammans.
Efter att ha sett videon blir man definitivt övertygad ramsare! Föräldrarna och barnen verkar ha otroligt trevligt tillsammans. De glada bebisskratten smittar av sig, och jag får lust att testa ramsorna på någon liten i min närhet.

Lilla barnkammarboken: rim och ramsor...
har ingen medföljande DVD, men däremot en CD där man hör vuxna och barn läsa och sjunga tillsammans. Boken är otroligt läcker och inbjudande med fantastiska illustrationer av våra mest älskade barnboksillustratörer, t ex Stina Wirsén och Catarina Kruusvaal.
Även här finns tydliga instruktioner för rörelser att göra samtidigt med ramsandet.

torsdag 21 oktober 2010

Fantastiska bilder av Lennart Nilsson

Lennart Nilsson, född 1922, är fotografen vars bilder blivit uppmärksammade över hela världen. Han är en banbrytare inom den medicinska fotografin och har blivit mest känd för sina bilder av fostrets olika utvecklingsstadier. Till exempel de underbara bilderna i boken Ett barn blir till, som visar det lilla ofödda barnet i sin mammans mage.
Lennart Nilsson började sin yrkeskarriär som reportagefotograf och fotojournalist för bland annat bildtidskrifterna Se och Life.

Bildverket Jag vill göra det osynliga synligt innehåller fotografier tagna från 1950-talet och framåt. Här får vi se Lennart Nilssons bilder utanför den mänskliga kroppen. Det vill säga bilder på växter och djur. Bland annat visas hans bilder av olika livsformer i havet, fossila blommor,växternas befruktningsprocess, myrors liv samt embryon och foster i djurvärlden.

Det är fantastiska foton, vackra som konstverk. Det är fascinerande att bläddra i boken och titta på närbilder på växter och djur. Se till exempel myggan som suger blod medan kroppen färgas röd, eller mikroorganismer i jorden.
Alla fotografierna bildar tillsammans en berättelse om själva livet.
Finns boken inne? Titta här!

måndag 18 oktober 2010

De nominerade till Augustpriset 2010

Augustpriset delas i år ut för tjugoandra gången. Priser är en bronsstatyett av Mikael Fare samt 100 000 kronor vardera i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Måndagen den 22 november får vi veta vilka böcker som vann.

De nominerade är:

Årets svenska skönlitterära bok

  • Spill. En damroman av Sigrid Combüchen

  • Ränderna av Magnus Florin

  • Livdikt av Johan Jönson

  • Darling River av Sara Stridsberg

  • Kioskvridning 140 grader – En wästern av Peter Törnqvist

  • Ingersonetterna av Magnus William-Olsson

Årets svenska fackbok

  • Vargen - den jagade jägaren

  • Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman

  • Mask – litteraturen som gömställe av Kristoffer Leandoer

  • Cocaina. En bok om dom som gör det av Magnus Linton

  • Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis

  • Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien av Tina Thunander


Årets svenska barn- och ungdomsbok

  • Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring

  • Jag finns av Maja-Maria Hen

  • Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld

  • Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström

  • Det händer nu av Sofia Nordin

  • Tänk om… av Lena Sjöberg


Vilken bok är din favorit?

Läs mer om Augustpriset här!

söndag 17 oktober 2010

Sagan om den lilla farbrorn

”Det var en gång en liten farbror. Det var en mycket ensam liten farbror. Ingen brydde sig om honom fast han var snäll. De tyckte han var för liten. Och så tyckte de han såg för dum ut.”
Så börjar Sagan om den lilla farbrorn, Barbro Lindgrens omtyckta barnboksklassiker som äntligen kommit nytryck. Eva Eriksson har gjort helt nya illustrationer i färg. Den här boken är en favorit och det är roligt att förlaget har velat ge ut den igen.

Den lilla farbrorn vill så gärna ha en vän, men ingen bryr sig eller ser honom. Så en dag kommer en hund förbi som blir hans vän. Farbrorn är så glad och lycklig. Men efter ett tag dyker det upp en liten flicka som hunden blir förtjust i. Han har bara ögon för henne. Ska den lilla farbrorn bli ensam igen? Nej, så klart inte, boken slutar med att alla tre blir goda vänner!

Sagan om den lilla farbrorn är en underbar berättelse om ensamhet och vänskap, sorg och lycka. Den handlar om att ha dåligt självförtroende och hur man blir vänner och tar hand om varandra. Den är sorglig och rörande, men det lyckliga slutet värmer! Jag tror att många nya barn kommer att vilja höra sagan om den lilla farbrorn om och om igen.

För barn från 4 år och uppåt.

Finns boken inne? Titta här!

fredag 15 oktober 2010

"Utrensning" av Sofi Oksanen

"Utrensning" kom ut på svenska i början av 2010. Vi fick den till biblioteket i mars, och sedan dess har boken varit ständigt utlånad.
Den har gått direkt från en låntagare till en annan, och har inte varit "hyllvärmare" någonting alls!
"Utrensning" är verkligen en bok som förtjänar att läsas av många!
Både kritiker och den läsande publiken älskar den. Sofi Oksanen har fått flera priser för boken, Finlands motsvarighet till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris 2010.
Boken är verkligen en stor läsupplevelse, och samtidigt en skönlitterär lektion i nutidshistoria som har utspelats så nära oss. Hur det var att leva i Baltikum under den ryska ockupationstiden.

När boken börjar 1992 möter vi Aliide, en gammal estnisk bondkvinna. Hon verkar inte vara omtyckt i sin by. Grannarna utsätter henne för olika trakasserier.
Som läsare får vi ledtrådar om att Aliide har gjort saker som inte kan förlåtas.
En dag hittar hon den unga ryska kvinnan Zara avsvimmad i sin trädgård. I och med detta börjar Aliides mörka förflutna nystas upp bit för bit. Den unga kvinnan Zara har nämligen inte hamnat just hos henne bara av en tillfällighet. De båda kvinnornas öden visar sig vara tätt sammanlänkade.
I tillbakablickar levandegörs historien på ett vibrerande sätt. Berättelsen är ofta skrämmande och brutal, men oavbrutet intressant att läsa. Kvinnornas öden under denna hårda tid står i centrum.
Kolla här om boken finns att låna!

torsdag 14 oktober 2010

Mörka strömmar

I Arnaldur Indridasons senaste bok är det kriminalaren Elinborg som får ta hand om utredningen. Hennes kollega Erlendur Sveinsson har rest till sin barndomstrakt på östra Island på jakt efter spår av sin egen historia.

Elinborg blir kallad till en lägenhet i centrala Reykjavik där det ligger en man mördad. Mannen har fått halsen avskuren och är klädd i en t-shirt som är alldeles för liten för honom. Elinborg hittar en sjal under sängen som har en doft av tandoorikryddor. Den doften för henne sedan på rätt väg i mordutredningen.

Mörka strömmar är en spännande deckare med många sammanträffanden och spår som leder ut till den isländska och ödsliga landsbygden.
Elinborg är en klipsk, lyhörd och mjuk polis med empatisk förmåga. Man får även följa hennes intresse för matlagning och hennes roll som mamma till tre tonåringar.

Finns boken inne? Klicka här

tisdag 12 oktober 2010

Enklare bröd - för hemmabagaren

Det har blivit en trend de senaste åren att man ska baka sitt eget matbröd. En populär bok om bakning som vi har på biblioteket är Bröd från Brunkebergs bageri av Heléne Johansson.
Flera böcker vill inspirera och väcka intresse för surdeg. Förra hösten kom Surdegsbröd av Martin Johansson och nu har vi precis fått Enklare bröd - recept på knådfria bröd med och utan surdeg av samme författare.

Boken innehåller recept på bröd som ska vara enkla att baka. Några av bröden ska jäsa över natten och snabbt gräddas före frukost, andra kan bakas på en eftermiddag. Samtliga bröd får sin karaktär i jäsningen och bakningen. Bland recepten finns ljusa och mörka bröd, mjuka och hårda, bullar och skorpor.

Det är flera recept som lockar mig att försöka mig på att baka surdegsbröd. Nybakta solrosbullar på söndagsmorgonen låter väl inte så dumt?
Finns boken inne? Titta här!

söndag 10 oktober 2010

Kvinnor utan män - vacker film från Iran

Filmen är inspirerad av romanen Kvinnor utan män av den iranska kvinnliga författaren Sharhnush Parsipur. Regissör är Shirin Neshat, internationellt uppmärksammad konstnär. I sina arbeten skildrar hon kvinnornas situation i Iran, både historiskt och i nutid.

Filmen utspelar sig den oroliga sommaren 1953 i Teheran. Den demokratiskt valde premiärministern Mossadegh störtas i en statskupp stödd av USA. Kuppen återinsatte shahen som enväldig härskare. Vi får följa fyra kvinnor som alla är på flykt från någon form av förtryck. De kommer från olika sociala klasser men begränsas alla av sitt kön och samhällets hårda regler för kvinnor. Munis vill delta i den politiska kampen, men hindras av sin bror. Den prostituerade Zarin rymmer från en bordell. Faezeh är olyckligt förälskad och rädd för att bli våldtagen. Fakhri lämnar sin man som hon inte älskar längre och flyttar ut på landet. Där köper hon ett hus med tillhörande magisk trädgård och skapar sig en oas. Denna trädgård blir en tillflyktsort för andra kvinnor som vill bestämma över sina egna liv.

Kvinnor utan män är suggestiv, verklighet och dröm flyter in i varandra. Den har ett vackert, poetiskt bildspråk och är fylld av magisk realism. I den här filmen är bilderna viktigare än dialogen. Historiens början och slut är oklara, men det är hela tiden intressant och gripande.
Kvinnor utan män belönades med Silverlejonet under 2009 års filmfestivalen i Venedig.
Finns boken inne? Finns filmen inne?

torsdag 7 oktober 2010

Mario Vargas Llosa - årets nobelpristagare i litteratur

Klockan 13.00 steg Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund ut i Börssalen och tilkännagav att årets Nobelpris i litteratur tilldelas den peruanske författaren Mario Vargas Llosa.

Så här lyder motiveringen:
”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”

Mario Vargas Llosa räknas som en av Latinamerikas ledande författare. De flesta av hans böcker är översatta till svenska och finns också på biblioteken som t ex Det gröna huset, Bockfesten och Den stygga flickans rackartyg. Vargas Llosa slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963.

Sveriges Radios latinamerikakorrespondent Lars Palmgren ger sin bild av Mario Vargas Llosa: en politiskt polemisk figur i Latinamerika, men samtidigt en av de författare som säljer bäst och som alla känner till.
Som ung stod han politiskt först långt till vänster och var en beundrare av den kubanska revolutionen. Men vänstersympatierna ersattes gradvis av en högerliberal inställning. 1990 gjorde Vargas Llosa ett misslyckat försök att bli Perus president.
Mario Vargas Llosa har arbetat som tv-journalist och undervisat på en rad universitet runt om i världen. Han är också ett fan av svenska deckarförfattaren Stieg Larssons Millenniumtrilogi och karaktären Lisbeth Salander.
Numera är han omväxlande bosatt i Madrid och Lima.
Läs här vad Ingrid Elam skriver om Vargas Llosa på SVT kulturnyheter

Dessa böcker finns på Arboga bibliotek!

tisdag 5 oktober 2010

Vem får nobelpriset i litteratur 2010?

Ja, vem blir det i år? Svaret får vi torsdagen den 7 oktober kl. 13.00 av Peter Englund i börssalen.
En del väljer att satsa pengar på dem som kan tänkas vinna. I år ligger tre poeter högst på vadslagningsbyrån Ladbrokes lista över förhandsfavoriter: svenska Tomas Tranströmer, polacken Adam Zagajewski och koreanen Ko Un.
Andra favoriter är den israeliske författaren Amoz Oz, amerikanerna Joyce Carol Oates och Philip Roth, nigerianske Chinua Achebe, algeriska Assia Djebar, syriske poeten Adonis och japanen Haruki Murakami.

En nyhet är att i år kan du för första gången se vem som får nobelpriset live på YouTube. På NobelPrize YouTube-kanal kommer även att finnas exklusiva intervjuer med nobelkommittéens medlemmar. YouTube-besökare kan också ställa frågor till vinnarna av 2010 års Nobelpris i fysiologi eller medicin, fysik, kemi, litteratur samt till vinnarna av Nobels fredspris och ekonomipriset. Svaren kommer att läggas upp på YouTube i december.

måndag 4 oktober 2010

Europeiska dyslexiveckan

Att ha dyslexi (specifika läs- och skrivsvårigheter) innebär att man har svårigheter med att läsa isolerade ord och att stava rätt.
Den 4-10 oktober är det Europeiska dyslexiveckan. Under den här veckan kraftsamlar Dyslexiförbundet FMLS för att fästa uppmärksamhet på bristen på hjälpmedel och läromedel.
På webbplatsen skriver man att "ett mycket stort antal människor har stora svårigheter att läsa och dessutom inte får den hjälp de behöver. I en stor undersökning för några år sedan konstaterade man till exempel att hela 13 procent i årskurs 9 har stora problem med läsning och läsförståelse."

På biblioteket uppmärksammar vi detta genom en liten utställning med böcker om dyslexi. Välkommen att låna!

Böcker om dyslexi