söndag 12 juni 2011

Winter´s bone - engagerande drama

Så här mitt i sommaren kan man behöva lite kyla. Det får man i filmen Winter´s bone. Den bygger på Daniel Woodrells roman "En helvetes vinter" och har vunnit priser på bland annat Stockholm filmfestival och Sundance-festivalen.
Det är vinter. 17-åriga Ree bor i en fattig bergsby i Missouri, där många lever på illegal tillverkning av knark. Hon tar hand om både sin deprimerade mamma och sina två yngre syskon sedan pappan försvunnit. Polisen söker honom och läget blir akut att hitta honom när det visar sig att han satt huset i pant. Dyker han inte upp har familjen ingenstans att bo. När Ree ger sig ut för att leta efter pappan stöter hon på oväntat och våldsamt motstånd av sina släktingar.
Filmen är spännande, man har ingen aning om vad som kommer att hända. Varför vill ingen hjälpa Ree, vad är det för hemligheter som döljs? Det är kallt, fattigt och en känsla av hopplöshet genomsyrar allt. Men Ree ger inte upp, hon är tuff och kompromisslös. Hon äger en moral som få andra har.
Winter´s bone är ett mörkt och engagerande drama som visar upp en annan verklighet än vi är vana vid i amerikanska filmer. Skådespelarna, speciellt den unga Jennifer Lawrence som spelar Ree, är fantastiska. Många kritiker anser att den är en av årets bästa filmer. Jag håller med. Se den!

DVD, 1 timme, 36 minuter. Tillåten från 15 år.
Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar