torsdag 23 juni 2011

Glad midsommar!

I morgon är dags att fira midsommarafton med dans kring midsommarstången, om vädret tillåter, och med sill och färskpotatis på matbordet.
I folktron är midsommarnatten fylld av kraft och magi. Midsommarnattens dagg kan till exempel bota sjukdom. Om man vill se sin tillkommande ska man plocka sju, eller nio, sorters blommor och lägga dem under huvudkudden. Lyckas man sedan somna utan att yppa ett ord lär man i drömmen kunna se sin blivande man eller hustru.
Några böcker vars handling utspelar sig under midsommarhelgen är Anna Janssons deckare Drömmen förde dig vilse och
Mariette Glodecks roman Röda vita rosen.
I
Drömmen förde dig vilse får kriminalinspektör Maria Wern får ta sig an ett fall där en sjuksköterska hittats mördad i lusthuset på Tempelkullen i Botaniska trädgården i Visby. Det är tidig morgon strax före midsommar. Sjuksköterskan är klädd till brud, vilket väcker myten om vita havsfrun till liv.
Röda vita rosen handlar om åtta gamla kompisar i tjugoårsåldern som träffas i skärgården under en midsommarhelg för att återuppliva gamla minnen. När de mitt i natten börjar leka Röda vita rosen, blir det allvarligare än det var tänkt. De ser på varandra på ett helt nytt sätt och obehagliga sanningar avslöjas.
Sist men inte minst, på midsommardagen inleds programserien Sommar i radions P1. Först ut är Mark Levengood. Han debuterade som författare 2002 med Gamla tanter lägger inte ägg tillsammans med Unni Lindell. Lyssna direkt på sr.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar