torsdag 2 september 2010

Fish Tank - gripande film om att bli vuxen

Fish Tank är ett gripande drama om en ung tjejs väg in i vuxenlivet. Den handlar om Mia, en stökig 15-åring som bor med sin mamma och lillasyster i en sliten arbetarförort norr om London. Mia är arg och frustrerad, hon bråkar med både sin mamma och sin syster. Hon missköter skolan och är osams med sina vänner. Drömmen är att bli hiphopdansare, men drömmen ser inte ut att kunna bli verklighet. Mias mamma bryr sig mer om sina egna pojkvänner och fester än döttrarnas välmående. Men så händer något: in i deras liv kommer en ny man – Connor - som är rolig, charmig, snygg och bryr sig om dem alla. Han blir en fadersfigur för flickorna, men så blir Mia förälskad i honom...
Fish Tank är en film som berör och man undrar hela tiden hur det ska gå för Mia. Man önskar att någon ska se flickorna och ge dem den kärlek, omsorg och uppmuntran de behöver. Tyvärr ser verkligheten ut så här för många barn i världen.
Trots allt elände finns det ändå en strimma av hopp om att Mia till slut ska hitta en egen väg ut i livet. Hon äger en kraft och självbevarelsedrift som gör att hon kan klara det. Allt är inte nattsvart.

Debutanten Katie Jarvis som spelar Mia är helt suverän. Hon blev upptäckt när hon grälade med sin pojkvän på en tågperrong. Fish Tank har hyllats och utnämnts till en av 2010 års bästa filmer. Det är bara att hålla med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar