måndag 23 augusti 2010

Nya filmer på biblioteket!


Jag vill varmt rekommendera två av våra nyinköp till bibliotekets filmavdelning!

London river är en gripande och ömsint engelsk-fransk film som handlar om efterdyningarna av terrorbombningarna i London 2005.
Elisabeths vuxna dotter bor och arbetar i London.
Efter attentaten försöker Elisabeth kontakta sin dotter, men får inga livstecken ifrån henne. Hon bestämmer sig för att åka och leta efter henne. I London möter hon Ousmane, en afrikansk gästarbetare från Frankrike. Han söker efter sin saknade son. Det visar sig snart att deras barn känt varandra väl, t om varit ett kärlekspar. Elisabeth blir rädd och frusterad när hon upptäcker att hennes dotter levt ett liv hon inte vetat någonting om. Ousmane blir hennes stöd i en svår och kaotisk tid.
"London river" är en enkel,långsam och lågmäld film, där skådespelarna är helt fantastiska och trovärdiga i varje tum. Brenda Blethyn som spelar Elisabeth, gör en otrolig insats.
Den första dagen på resten av mitt liv är en fransk film som rönt otroliga framgångar i hemlandet. Den är flerfaldigt prisbelönad, och var också en stor publikframgång när den gick på biograferna.
Filmen är en familjekrönika. Vi får följa de fem medlemmarna i familjen Duval under 12 år.
Filmen låter oss vara med vid fem olika tillfällen under dessa år. Varje familjemedlem skildrar en dag som varit speciell och livsavgörande. Den dag som var en avgörande brytpunkt i deras liv.
Det kan t ex vara dagen när den äldsta sonen flyttar hemifrån.
Filmen har ganska allvarliga teman, men den är stundvis vansinnigt rolig! Samt gripande och underhållande. Man blir som tittare väldigt engagerad i alla familjen Duvals medlemmar, och det känns faktiskt lite tomt när filmen är slut...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar