tisdag 7 september 2010

Kärleken till Frank

Boken handlar om två verkliga personer: Mamah Cheney och arkitekten Frank Lloyd Wright.
De är båda gifta och har barn när de träffas i Chicago 1903. Mamah och Frank blir förälskade och inleder en hemlig kärleksaffär. Efter några år blir allt offentligt och de lämnar sina familjer. Skandalen är ett faktum och skvallerpressen förföljer dem.
De reser till Europa där Mamah blir en hängiven beundrare till Ellen Key. Hon besöker Key på Strand och börjar översätta hennes böcker.
När de återvänder till USA börjar ett nytt liv. Frank bygger ett hus till dem, men är tidvis despotisk och manisk. Mamahs skilsmässa går igenom och hon får träffa sina barn igen, men hon är splittrad mellan skuldkänslor och yrkesambitioner. Trots allt är kärleken lika stark som någonsin. Deras liv tillsammans kommer dock att sluta i en ohygglig tragedi...

Kärleken till Frank kom för några år sedan. Det är en dokumentärroman som bygger på faktiska händelser. Mamah Cheney var en fascinerade kvinna, tidig feminist, självständig och välutbildad. Hon tvingades välja mellan rollerna som mor, hustru, och intellektuell yrkeskvinna. Frank Lloyd Wright var en nytänkade arkitekt som både hyllades och mötte motstånd.
Det är en berättelse om kärlek, men handlar också om att överge gamla konventioner och leva efter nya idéer. Detta fick konsekvenser för Mamah - ett dilemma som kanske är lika aktuellt för kvinnor idag som för 100 år sedan.
Finns boken inne? Titta här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar