måndag 13 september 2010

Blekingegadeligan - en sann historia

I kväll (måndag) visades det första avsnittet i den danska serien Blekingegadebandet i SVT1. Serien bygger på Peter Øvig Knudsens två böcker om Blekingegade­ligan, en av 2000-talets största succéer i Danmark­. De berättar­ den lika osannolika­ som sanna historien om den ­märkligaste och ­skickligaste rånarligan i Skandinaviens historia.
Det var en liten grupp danska kommunistiska antiimperalister som rånade banker och värdetransporter samt vapenförråd för att skicka vapen och pengar till PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse). Gruppen, som hade sitt huvudkontor på Blekingegaden i Köpenhamn, var aktiva under 1970- och 80-talet.
I mitten på sjuttiotalet inträffade i Köpenhamn de första i en rad väpnade rån som länge skulle komma att gäcka dansk polis.­ Kännetecknande för ligan var att de var mycket professionella. De använde sig gärna av våld på ett utstuderat sätt och ibland hade rånen ett spektakulärt inslag: rånarna kunde ha peruker och lösskägg eller låtsas sitta i rullstol. I de danska, kriminella miljöerna stod man lika frågande som polisen. Först efter femton år – 1989 – kunde polisen gripa dem.

Det första avsnittet på TV var mycket spännande och välgjort. Om du inte kan vänta på fortsättningen, rekommenderar jag att du lånar böckerna!

Finns böckerna inne? Titta här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar