tisdag 9 april 2013

Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela - En modern vandring längs tusenåriga färdvägar

Genom århundradena har miljontals människor vandrat längs pilgrimslederna som kallas El Camino. Det är ett stort system av vandringsleder i norra och nordvästra Spanien, södra Frankrike och även andra närliggande delar av övriga Europa, som alla leder till Santiago de Compostela.
År 813 upptäcktes en grav som man ansåg tillhörde aposteln Jakob just i Santiago. Sedan dess har människor vallfärdat till katedralen för att se apostelns relikskrin. I modern tid är pilgrimsvandring kanske mindre inriktad på syndernas förlåtelse utan mer på eftertanke, inre frid, vacker natur och bra viner. Detta är kvinnornas favoritvandring.

Den mest kända och populäraste leden "El Camino Francés" utgår från den lilla staden Saint Jean Pied de Port i Frankrike. De cirka 80 milen går genom storslagen natur och är ibland ganska krävande med höga höjder och djupa dalar. Arbogabon Ulf Luthman är en av dem som vandrat på leden. Han har gjort det tre gånger och har nu gett ut en bok om El Camino Francés, Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela.
Fokus i boken ligger på att ge dig som pilgrimsvandrar praktiskt stöd under själva vandringen. Till exempel kan du alltid läsa dig till hur långt det är till nästa stad eller härbärge, så att du kan avgöra om du ska stanna eller vandra en bit till. Stor vikt läggs också vid att du som vandrare ska få den historiska bakgrunden till det du ser längs vägen, för att berika och fördjupa din upplevelse. Boken är fylld av vackra foton och kartor över varje vandringsetapp.
El Camino finns på UNESCO:s världsarvslista sedan 1993.

”Att göra en pilgrimsvandring är att ta en existentiell risk. Det är som ett reningsverk – man lämnar vissa saker bakom sig och tar med sig andra.”
Ulf Luthman

Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar