tisdag 16 april 2013

Äta sova dö - hyllad svart komedi

I en liten ort på den skånska landsbygden bor den kaxiga 20-åriga invandrartjejen Rasa. Hon jobbar på ortens grönsaksfabrik och lever med sin pappa i ett litet hus. Han är sliten efter ett hårt arbetsliv och Rasa tar hand om honom när han har ont i ryggen. När fabriken varslar är Rasa en av dem som förlorar jobbet. Rasa tycker att det är orättvist. Hon älskar sitt jobb och är duktig på det.
Nu måste hon gå på möten på arbetsförmedlingen och träffa jobbcoachen. Utan utbildning är det svårt att hitta ett nytt jobb, men Rasa vägrar att ge upp. Med energi och beslutsamhet bestämmer hon sig för att trotsa svensk arbetslöshetsbyråkrati och i stället hitta egna lösningar på problemen. Allt hon strävar efter är att livet ska bli någonting mer än bara äta, sova, dö.

Äta sova dö är en svart och samhällsengagerande komedi. Den innehåller både absurd humor och social kritik, samtidigt som den visar respekt mot människorna. Filmen skildrar Rasas kamp för att kunna stanna kvar i sin by, trots bristen på jobb och trots samhällets krav på att leta i hela landet efter möjligt arbete. Många scener känns dokumentära, vilket inte minst beror på de fantastiska amatörskådespelarna. Nermina Lukac är helt fenomenal i huvudrollen som Rasa.

Det är regissören Gabriela Pichlers första långfilm och den har hyllats och belönats med flera svenska och internationella priser. Filmen fick fyra guldbaggar på Guldbaggegalan i januari för bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll.

Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar