fredag 26 april 2013

Pojken i resväskan - feministisk thriller om organhandel

Den danska författaren Lene Kaaberböl har skrivit flera omtyckta barn- och ungdomsböcker i fantasygenren, bland annat Skämmerskans dotter. Nu har hon tillsammans med Agnete Friis skrivit en spännande deckare för vuxna, Pojken i resväskan.

Nina Borg är sjuksköterska och har svårt att värja sig mot allt det lidande hon möter i sitt arbete med flyktingar för Röda Korset. När en väninna oväntat hör av sig och ber om hjälp att hämta en väska på Köpenhamns centralstation, finner Nina något hon aldrig kunnat föreställa sig: en liten pojke, naken och neddrogad - men lyckligtvis vid liv.
Hon bestämmer sig för att på egen hand ta reda på vem pojken är och varifrån han kommer. Det visar sig vara ett livsfarligt beslut, som sätter hela hennes tillvaro på spel.
Samtidigt som Nina söker pojkens föräldrar, letar pojkens mamma i Litauen förtvivlat efter sin son.

Pojken i resväskan handlar om organhandel och utsatta barn. Det handlar också om prostitution, svek och mänsklig förnedring, sådant som vi kan läsa om många andra deckare. Men det här är en bok man snabbt dras in i och författarna skriver utan sentimentalitet och spekulativa effekter.
Nina är en antihjälte, en "världsförbättrare" som försöker leva ett vanligt familjeliv i Köpenhamn. Det går så där. Hon är en smått dysfunktionell person som fungerar bäst när hon hjälper nödställda människor. 
Pojken i resväskan är den första delen i en serie kriminalromaner med Nina Borg. Jag ser fram emot att möta henne igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar