tisdag 30 april 2013

Baka glutenfritt bröd

Glutenintolerans behöver absolut inte vara ett hinder för den som älskar kakor och matlagning. Det finns bak- och kokböcker med recept som  innehåller glutenfria mjöl och produkter.
Här är två exempel på nya bakböcker med glutenfritt bröd.

Turid Mattson står bakom Glutenfri eufori, som innehåller traditionella recept som morotskaka och chokladbiskvier. Alla recept i boken är dock inte glutenfria, några av dem innehåller råg, som personer med celiaki måste utesluta ur dieten. 
Här finns mjuka kakor, småkakor, matbröd och pajer.Tanken är att tillagningen ska vara enkel. Ingenting är överdådigt dekorerat. Det ska vara smakfullt, enkelt och snabbt att göra. Recepten blandar norskt med svenskt och varvas med lokala miljöskildringar. Boken är fylld med fina bilder på mat och Turid Mattson har samverkat med konstnärer från Båstad/Bjäre.

Finns boken att låna? Klicka här!


I boken Friendly bread : baka glutenfritt från baguette till brownie delar Karin Moberg och Oscar Målevik med sig av sina bästa recept och ger många smarta tips.
Det är 49 recept på allt från frallor, limpor, baquetter till skorpor och knäcke men också scones, pannkakor, müsli, småkakor, rulltårta, brownies och prinsesstårtor och mandelkaka.
Karin Mobergs son är glutenallergiker och hon har startat ett bageri, FriendsOfAdam,som bakar gluten-, vete- och laktosfritt bröd. Oscar Målevik är bagare på FriendsOfAdam och står bakom bokens recept.
Recepten i boken är förenklade varianter av recept som används vid bageriet, alla gluten- och vetefria.
Även den här boken är fylld av vackra fotografier, tagna av matfotografen Stefan Wettainen.

Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar