tisdag 3 juli 2012

Lånaren Arrietty

Familjefilmen Lånaren Arrietty bygger på Mary Nortons klassiska barnböcker om småfolket lånarna. Det är ett pyttetlitet folk som bor under golven i våra hus. De lånar det de behöver från människorna, som t ex en sockerbit eller en liten bit tråd.
I filmen är handlingen flyttad till Japan. Lånarflickan Arrietty bor med sina föräldrar under golvplankorna i ett stort hus på landet. Hon är en kavat flicka med ett stort hjärta. I huset bor den sjuke pojken Sho med sin mormor och en ilsken hushållerska. Sho väntar på en hjärtoperation.
När Arietty är ute på sitt första låneuppdrag tillsammans med sin pappa råkar Sho få syn på henne. Det är det värsta som kan hända en lånare och pappan bestämmer att familjen omedelbart måste flytta. Men mellan Sho och Arietty utvecklas en ovanlig vänskap och han kommer till oväntad hjälp.
Lånaren Arrietty är gjord av Studio Ghibli som tidigare gett oss animerade filmer som Spirited Away och Min granne Totoro. Det är mycket vackert och välgjort. Varje filmruta är full av detaljer, det skimrar av ljus och skugga i trädgården och växter rör sig. Alla karaktärer är fulla av liv, från insekter och råttor till människor. Handlingen skyndar långsamt, men är full av spänning som när Arrietty tar sig fram i gångarna under huset.
Filmen tar upp allvarliga ämnen som utanförskap och döden, utan att det känns tungt eller otäckt. Arrietty och Sho ger varandra glädje och hopp.

Lånaren Arrietty är en film full av charm som passar hela familjen. Båda stora och små kan njuta av berättelsen om den lilla lilla flickan.
DVD, 1 timme, 34 minuter. Tillåten från 7 år. Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar