onsdag 25 juli 2012

Fin 60-talsskildring av Anne B Ragde

1960-talet var en brytningstid i Norge. Välfärdsstaten var under uppbyggnad och många flyttade in till städerna från landsbygden. Tron på framtiden var stark.
Jag ska göra dig så lycklig är titeln på den norska författaren Anne B. Ragdes nya roman. Den utspelar sig 1965 i Trondheim.
I bostadsrättsföreningen "Ungdomens egna hem" bor familjerna i nya fina lägenheter. För hemmafruarna har livet blivit lättare med indraget vatten, toaletter, kylskåp och tvättmaskiner.
Vi får titta in hos åtta familjer som delar trappuppgång. För den som varit med på 60-talet är mycket välbekant. Man knyter ryamattor, gör långkok, solar med kvartslampa och gör hempermanent. Männen jobbar hela dagarna medan kvinnorna tar hand om hem och barn.
Livet är dock långt ifrån en idyll. Den sociala kontrollen är hård och det skvallras friskt mellan fruarna. Man har koll på varandra, inte minst på frun högst upp som sägs städa naken! Här finns frustrerade hemmafruar och olyckliga äkta män, barnlöshet och sjukdom. Ute i världen pågår Vietnamkriget. Att bli lycklig är inte så lätt.

Jag tycker att det är en fängslande och lättläst bok, man vill fortsätta framåt för att få veta mera. Ragde skildrar personerna som individer, med tankar och känslor som man kan känna igen sig i idag. Där finns avundsjuka, oro och längtan bort från den instängda tillvaron. Men också stunder av kärlek och hopp.
Det är ett kapitel för varje familj och jag gillar att det allra sist kommer ett kapitel som knyter ihop berättelsen.
Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar