lördag 3 mars 2012

Richard Yates i fokus

I veckan anlände årets första nummer av bif - Biblioteket i fokus. Det sätter fokus på amerikanen Richard Yates, författare till bland annat romanerna Revolutionary Road och Easter Parade. Förra året var det 50 år sedan Yates debutroman Revolutionary Road kom ut. Boken handlar om Frank och April Wheeler, ett par i den yngre medelåldern och deras tillvaro i en förort utanför New York under 1950-talet. De har allt och borde vara lyckliga men ser sina drömmar förvandlas till tristess medan äktenskapet faller sönder. Boken fick ett fantastiskt mottagande när den kom ut, men sålde inte i några större upplagor. Först när den trycktes på nytt 1989 fick den en större publik. Numera räknas den som en av de stora amerikanska nittonhundratalsromanerna.
2008 översattes boken till svenska och filmades samma år med Leonardo di Caprio och Kate Winslet i huvudrollerna.
Richard Yates böcker utspelar sig både innan, under och efter andra världskriget och skildrar medelklassens våndor. Utanförskap och ensamhet löper som en röd tråd genom hans författarskap.

Som en bonus till läsarna har bif låtit översätta och i detta nummer publicera en novell av Yates som aldrig tidigare funnits på svenska! Det är novellen No pain whatsoever från novellsamlingen Eleven Kinds of Loneliness. På svenska har den titeln Inget farligt alls.

Läs Richard Yates böcker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar