tisdag 6 mars 2012

Läs mer seriealbum!

Här på biblioteket finns det många fina och intressanta seriealbum, eller grafiska romaner som det även kan kallas, för vuxna. En del av dessa är längre historier, som en roman men i serieformat och en del är korta historier med en röd tråd igenom, som en novellsamling i serieformat. Så ta och prova något nytt att läsa! Jag har själv provat två olika seriealbum, dels en japansk saga och dels en som handlar om utanförskap och längtan. Det är annorlunda att läsa ett seriealbum, det går inte att hasta iväg under läsning för man behöver "läsa" bilderna lika mycket som textbubblorna. Men det känns bra när man kommer in i rytmen och man får upptäcka ett nytt sätt att läsa.

Li Österberg, Med andra ögon

I detta album ryms fem stycken historier som alla handlar om längtan, drömmar och utanförskap. Vi får bla möta en dagdrömmande bibliotekarie, en rastlös nunna och en ömhetstörstande tjej med aspergers syndrom.  Det handlar om dom där små sakerna i vardagen som skimrar lite extra och som ger en känsla av overklighet. Vi rör oss ifrån dåtiden till nutiden, drömmar vävs ihop med verkligheten och känslorna får fritt spelutrymme.Bilderna är ritade med tjocka och enkla streck. Bilderna är svart-vita och avskalade . Detta är en vacker bok som dock skaver lite i hjärttrakten med sin svärta.

Finns boken inne? Klicka här!







Nancy Pena, Katten och kimonon

En japansk sidenvävare förälskar sig i sin chefs dotter och väver en märklig kattmönstrad kinomon i tron att han kan fånga hennes intresse då.  Men en av katterna rymmer ur mönstret och ett hisnande äventyr tar sin början, vi får följa med katten från österland till västerland. Och vi hamnar mitt i det viktorianska England där vi tillsammans med katten får lära känna en sjöman, en korthaj, en liten flicka och självaste Sherlock Holmes och Dr Watson.  Detta är en myllrande berättelser full av detaljer och litterära referenser.I teckningarna finns även en söt lekfullhet.  Detta är en charmerande och vacker historia, som man gärna läser sakta för att noga insupa dom uttrycksfulla bilderna.

Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar