fredag 23 mars 2012

Niceville - gripande drama om rasism

Filmen Niceville bygger på Kathryn Stocketts roman med samma titel. Den utspelas i Mississippi i början på 60-talet och handlar om vänskapen mellan tre kvinnor som förenas i ett hemligt bokprojekt.
Societetsflickan Skeeter återvänder efter några år på college till den lilla staden Jackson. Hon vill inte gifta sig som sina väninnor utan drömmer om att bli författare eller journalist. Men det enda jobb hon får är att skriva hushållsspalten i stadens tidning. Skeeter reagerar på rasismen och orättvisorna hon ser omkring sig och bestämmer sig för att skriva en bok om detta. Hon vill intervjua svarta kvinnor som arbetar som hembiträden i vita familjer och inte har några som helst rättigheter. Först vill ingen ställa upp och berätta men sedan får Skeeter hjälp av hembiträdena Aibileen och Minny. Projektet bryter mot samhällets oskrivna lagar och gör att de tre kvinnorna lever farligt.
Jag tyckte mycket om boken Niceville och det har blivit en bra och engagerande film. Det är en berättelse om mod och vänskap över gränser, full av humor och dramatik. Man har ändrat lite i slutet så att det ska passa Hollywoods mallar, men det köper jag. Det bästa med filmen är skådespelarna, Bryce Dallas Howard är underbar i rollen som den bitchiga Hilly och Octavia Spencer gör en tuff men sårbar Minny.

Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar