onsdag 21 mars 2012

Grattis Barbro Lindgren!







Grattis! säger vi till Barbro Lindgren som fyllde 75 år den 18 mars. Hon har skrivit många barnböcker som blivit klassiker, som till exempel Sagan om den lilla farbrorn, Världshemligt och inte minst Max-böckerna. Sammantaget har det blivit mer än 100 titlar!
Barbro Lindgren debuterade 1965. 1969 kom boken Loranga, Masarin och Dartanjang, en fantasifull berättelse om en familj som verkligen inte är som alla andra.
Pojken Masarin bor tillsammans med sin pappa Loranga i ett hus på landet. Loranga är inte som andra pappor. Han är barnslig och ansvarslös och har inget arbete, utan hittar mest på tokiga saker. Ibland spelar Masarin och pappa Loranga hockey i köket med kanelbullar och sopkvastar. Loranga går omkring klädd i badrock och har en blommig tehuva på huvudet. Det är Masarin som får ta ansvar för det mesta, fast han bara är ett litet barn.

Ute i vedboden bor farfar Dartanjang och gammelmorfar, som tror han är en gök, bor i skogen. Farfar Dartanjang är lätt senil och tror ibland att han är rörmokare. Det resulterade en gång i att garaget fylldes med vatten och blev en swimminpool.
Jag har läst boken för min sexåring och vi har också sett en av de filmer som baseras på den. Jag kan garantera att boken fortfarande är lika rolig som när den kom för 40 år sedan. Det är absurt och galet och mycket underhållande!


Finns böckerna om Loranga och filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar