onsdag 14 december 2011

Lejonkungen

Nu har den älskade Disney-klassikern Lejonkungen kommit ut på DVD. Filmen hade biopremiär 1994 och musiken, skriven av Hans Zimmer,  Elton John och lyrikern Tim Rice, vann oscar för bästa originalmusik och bästa sång, Can You Feel the Love Tonight.
Filmen börjar med att leijonungen Simba föds. Han ska en dag ta över efter sin pappa Mufasa och bli kung i Leijonriket. Alla jublar utom Scar, Mufasas lömske bror, som själv skulle vilja sitta på tronen.Tiden går och den nyfikne Simba får lära sig mer och mer om sitt blivande rike. Men en dag händer det som inte får hända. Mufasa är plötsligt borta och innan någon vet ordet av har Scar tagit över tronen!
Simba tvingas fly och träffar lustigkurren Timon och det oborstade vårtsvinet Pumbaa, som blir hans nya vänner. Men en dag återvänder Simba till Lejonkriket för att återta sin plats som den rätte Lejonkungen...
Lejonkungen är en underbar berättelse om att växa upp och ta ansvar för sina handlingar. Shakespeares Hamlet har varit en stor inspirationskälla. Men det är inte bara allvar och tragik i filmen. Här finns många roliga scener, inte minst bidrar Timon och Tumba till humorn. De svenska rösterna görs bland annat av Rikard Wolff och Jan Rippe.
Har du inte sett filmen förut, så passa på nu. Lejonkungen är lika bra idag som när den kom för snart 30 år sedan!
DVD, 1 timme, 29 minuter. Tillåten från 7 år.

Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar