torsdag 21 juli 2011

Visst kan tjejer spela fotboll!

2010 belönades författaren och illustratören Kitty Crowther med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA.
Kitty Crowther bor och verkar i Belgien. Hon har tecknat många bilderböcker som översatts till svenska. Det är ganska enkla berättelser gjorda för mindre barn, med helt underbara bilder.
I april kom Fotbollsmatchen. Det är den tredje boken om Ivo och Vera, två kompisar som ovanligt nog är insekter! Ivo är eftertänksam och mer vuxen medan Vera är påhittig och envis på barns vis.
En dag vill Vera absolut börja spela fotboll. I fotbollsklubben får hon nya fotbollskläder. Och så måste hon ha benskydd och fotbollsskor också, säger tränaren. Ja, ett par jättefina och dyra fotbollsskor bara "måste" Vera ha. Ivo får ge vika. Redan under första träningen tappar Vera tappar modet. Pojkarna i laget vill inte spela med en tjej.
Då tröstar Ivo och säger att hon kan sluta med fotbollen. Men Vera blir bara ännu mer envis! Hon övar som besatt inför lördagsmatchen. Det går jättebra och Vera får en plats i laget - men då vill Vera redan testa något annat...
Berättelserna om Ivo och Vera är en fin skildring av vänskap. Fotbollsmatchen handlar om att bryta mot invanda mönster och könsroller. Vera vill spela fotboll, fast Ivo säger att det är en pojksport. Det bara är pojkar i laget och de är taskiga mot henne. Man tycker synd om Vera som gråter ut hos Ivo. Men sedan visar hon att alla pojkarna har fel!
Som tur är reagerar inte min femårige son på att Vera vill spela fotboll, i hans värld kan tjejer visst kicka boll! Och att de svenska fotbollstjejerna tog VM-brons i veckan är väl bevis nog?

Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar