lördag 23 juli 2011

3096 dagar

1998 var Natascha Kampusch en vanlig tioårig skolflicka i en förort utanför Wien. När hon vaknade på morgonen den 2 mars visste hon ännu inte att det skulle bli den sista dagen i hennes gamla liv. Wolfgang Priklopil överföll Natascha på vägen till skolan och tvingade in henne i sin vita skåpbil. Han förde bort henne och höll henne sedan inspärrad i åtta år i ett specialbyggt, väl dolt och ljudisolerat källarrum i sitt hus där ingen kunde hitta henne. Det var ett litet skrymsle på cirka två meter och sjuttio centimeter på längden, en meter och åttio centimeter på bredden och två meter och fyrtio centimeter på höjden.
Den 23 augusti 2006 kunde Natascha rymma under ett obevakat ögonblick och blev äntligen fri. Då hade det gått exakt 3096 dagar sedan hon blev tillfångatagen. Hennes barndom var över och hon hade blivit en ung kvinna på 18 år. Wolfgang Priklopil begick självmord strax efter Nataschas flykt.
Det har skrivits mycket om kidnappningen och om vad som hände när Natascha blev fri. I den gripande självbiografin 3096 dagar berättar Natascha själv för första gången om sin långa fångenskap. Hur hon, fullkomligt utlämnad till förövarens nycker, tvingas utstå såväl fysisk som psykisk misshandel, utan att veta om hon någonsin ska bli fri igen. Natascha beskriver hur man som offer påverkas av en tillvaro där förövaren är hela ens värld.

Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar