tisdag 31 maj 2011

Mysig fransk feelgood-film!

"Mina eftermiddagar med Margueritte" är en ny fransk film som vi precis fått till biblioteket. Det är en fin och lågmäld film som det är en njutning att titta på. Både för de utsökta skådespelarinsatserna, och för den mysiga franska miljön.
Gérard Depardieu spelar den storväxte medelålders lunsen Germain.
Han har aldrig lärt sig läsa ordentligt, och alltid känt sig dum och utanför på grund av det. Ända sedan barndomen har folk betraktat honom som lite obegåvad. Ofta blir han hånad och kallad korkad, även av sina vänner i den lilla byn där han bor.
En dag när han sitter i parken och äter sin lunch, möter han den 95-åriga damen Margueritte. Hon är liten och späd, och intellektuell.
För första gången får Germain en vän som behandlar honom på ett respektfullt sätt, och som en jämlike.
Margueritte börjar läsa de franska klassikerna högt för honom, och en helt ny värld öppnas för Germain... Ni kanske förstår att jag som bibliotekarie tycker om det temat; att böcker och litteratur verkligen kan förändra och förbättra människors liv.
Den kände filmkritikern Ronny Svensson ger också filmen gott betyg på sin filmblogg, 4 solar av 5. Han skriver bland annat att det är "en härlig dramakomedi som berättar mycket i det lilla formatet". "Storyn böljar mellan det godmodigt trevliga och vasst dramatiska, vilket ger en fin dynamik."
Filmen är 1 timme och 20 minuter lång.
Vill ni se filmen? Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar